2020-06-24
食個快lunch@長沙灣一唸就唸到勁大隻生炸髀嘅雪山冰廳啦, 咁啱有卡位坐✌🏻, 好大本menu快快揭完都係想食小食多過碟頭飯/炒粉. 🍴經典芝士煎蛋牛肉漢堡包 (HKD32)係芝麻面嗰款好鬆軟嘅burger bun呢, 因為個包身好大所以好奇揭開睇下啲餡料: 熔緊嘅芝士, 荷包蛋加埋牛肉. 趁熱大啖食, 荷包蛋嘅蛋黃徐徐流出, 牛肉patty嘅口感近乎入口即溶, 同我expect茶餐廳level係驚喜的.🍴避風塘炸蒜雞髀 (HKD28)黎到li間cafe必食item嘅生炸雞髀🍗!!! 我地request加辣椒粉, 隻雞髀會唔會太巨大?勁多粒香口炸蒜加微辣味道真係好有避風塘嘅風味, 整個外皮脆到無朋友🤩, 由於係生炸, 雞肉非常嫩滑, 識食一定係dip埋粒粒炸蒜食👍🏻.🍴檳城叻沙摻摻 特餐(HKD52)馬來西亞名物叻沙湯底味道正宗, 陣陣椰香又唔辣, 當中摻摻有粗麵+米粉兩種口感, 豆卜索滿湯底好正, 而魚蛋片又大塊, 兩隻蝦一剝殼就知新鮮, 留意返剛拎到黎時喺匙羹上嗰一抹醬同兩塊脆脆一定要食唔好沈左喺湯底🤣.🍴配* 櫻花蝦炒蛋多士 反而想講下個多士, 厚切嘅酥皮feel多士鬆軟之餘充
🍴
經典芝士煎蛋牛肉漢堡包 (HKD32)
🍴
避風塘炸蒜雞髀 (HKD28)
🍴
檳城叻沙摻摻 特餐(HKD52)
配* 櫻花蝦炒蛋多士
反而想講下個多士, 厚切嘅酥皮feel多士鬆軟之餘充滿牛油香, 再厚搽多一層Anchor牛油真心邪惡到一個點, 炒蛋當中勁多櫻花蝦同葱粒, 但感覺塊多士仲更加搶味.
🍴
香滑樽仔奶茶 (HKD17@)
老公對li度嘅樽仔奶茶情有獨鍾, 茶味奶香balance又smooth, 仲整多樽返去飲添.