星期五又係同朋友lunch嘅日子,我哋都鍾意捐窿捐罅喺深水埗長沙灣一帶搵嘢食。前排見到有報導森美都嚟C2 Kitchen食,見價錢又ok就一於試下啦😄。餐廳位置其實都幾隱世,喺樂年花園對面,一堆車房之中,普通行街一定唔會經過。話雖如此,食客源源不絕,好彩我啱啱好一點鐘嚟到,遲多五分鐘都要等位!我哋2個人坐咗喺chill chill的窗口bar枱位,無咩風景但街道人少少,幾舒服😌。餐廳座位唔多又唔少,坐到2x-30人啦,枱同枱之間空間較窄,不過勝在環境光猛,裝修簡約!聽聞呢到出名手工意粉🍝,lunch menu有唔少pasta揀,亦有扒餐供應,而牆上就另外貼出2款是日午市推介。價錢由$52至$82不等,包沙律、餐湯同飲品,再收加一服務費。最平嗰款計落都算幾抵,食牛扒就貴啲,豐儉由人。我同朋友就叫咗一碟pasta同一個main dish share嚟食😋。首先係甜粟米焙煎芝麻醬田園沙律🥗同粟米忌廉湯🥣,兩樣都有唔少粟米🌽粒,所以我都幾like。份量適中,唔會俾人有孤寒嘅感覺。麻醬沙律幾開胃好食,菜亦都新鮮。湯就正正常常啦,個味道都幾熟悉。主角一出場啦,雞柳西蘭花黑松露忌廉汁尖通粉($52)

甜粟米焙煎芝麻醬田園沙律
粟米忌廉湯

主角一出場啦,雞柳西蘭花黑松露忌廉汁尖通粉($52),上碟就唔算十分精美,主要都係見到長通粉,餸亦都唔多。但一摷起呢,就發現原來下面勁多汁,黑松露味超香撲鼻而來😍,完全估唔到。通粉好彈牙,口感QQ的,唔係平日食開偏淋嗰種,唔錯唔錯。不過我認為雞柳🐔同西蘭花🥦可以多啲,依加有點美中不足。
雞柳西蘭花黑松露忌廉汁尖通粉

好快就到主角二出場喇,香煎挪威三文魚扒蕃茄牛油汁配薯角($78),呢個係其中一款是日午餐嚟,見唔係咁多餐廳有煎三文魚食🐟,所以就試下,其實見隔離枱嗌牛扒都幾吸引!一上枱就發覺無叫錯,午餐用木盤送上,勁厚肉大嚿嘅三文魚上面淋上蕃茄牛油汁,望見已經好想食😋。首先三文魚外皮邊邊煎到好脆好香,而魚肉就好滑好嫩但又唔會腥,保持到好juicy,勁高質!份量超多,魚扒勁大塊勁厚。至於個汁,唔係想像中嘅蕃茄酸🍅,反而係甜甜哋又重香草味,令我聯想起pizza,另外仲搭配咗啲菇。最後伴碟嘅薯角熱辣辣亦都好正,同時呢個set仲有啲前菜嘅沙律😂。
香煎挪威三文魚扒蕃茄牛油汁配薯角

食完午餐已經好飽飽好滿足,不過仲包餐飲,我哋分別叫咗秋日特飲🍁,唔使加錢。朋友要咗熱生薑菊花蜜,佢話夠哂薑,幾潤。我就要咗冰凍薄荷鮮檸蜜,我完全估唔到杯嘢勁綠色🙈,好吸睛。第一啖飲覺得味道好複雜,好似試飲緊有乜成份,但飲落其實都ok的,係有薄荷同檸蜜味,不過原來我嗰杯都有薑,又係夠哂薑味,正,飲完喉嚨熱騰騰🤪。
冰凍薄荷鮮檸蜜

總括嚟講,呢間西餐廳喺內街都擁有咁高人氣唔係無原因的,皆因食物好味,煎三文魚扒真係超高質啊🤤!餐廳以西餐來講其實都算性價比高,當然喺深水埗區就唔係至抵之選。我下次嚟想試多幾款pasta,今次剩係食咗長通粉,畢竟呢到出名嘛。除咗鹹食外,仲見到有個甜品menu,有好多款都好想食啊,下次又要試埋。最後想講埋服務方面,樓面店員主要有2位,點餐送餐一腳踢,好忙但都有禮貌,不過如果可以有多點笑容就更好啦😃。題外話,我仲見到餐廳有賣好多手工啤酒🍻,放工嚟happy hour亦係一個唔錯嘅選擇!用心小店,加油💪。
2019-11-15
雞柳西蘭花黑松露忌廉汁尖通粉