2019-04-04 818 瀏覽
餐廳:醉雞煲 (長洲)地址:長洲北社七里3號地舖趁着假期入到去長洲,因為有當地居民介紹嘅關係,所以就去咗一間叫咗醉雞煲嘅餐廳食晚飯。晚上大概八點,餐廳幾乎爆棚,呢度尤其係建道神學院學生嘅聚餐地方,餐廳外五圍有兩圍已經係建道神學院嘅學生黎🤓我哋五個人一坐低,老闆娘就已經好好客咁介紹比較多人叫同埋餐廳嘅特色菜,而我地亦都決定試一試呢度出名嘅雞煲。雲腿魚肚雞煲(一隻)呢個雞煲無論係雲吞、魚肚、定係雞都係超級足料,我哋五個人叫一隻都有啲多,魚肚差唔多都有成30塊咁濟,爽口彈牙。湯底非常濃郁,老闆娘話係一大煲由好多隻雞烹調幾個鐘而成,精華中嘅精華都係哂入面🤤每一啖湯都鮮雞味,真係撈飯都可以食幾碗😎菠蘿咕嚕肉咕嚕肉無得頂,每一舊肉都係外脆內熱,汁唔會太多所以唔會有好膩嘅感覺。大概20舊嘅咕嚕肉令人食完一舊又一舊,話咁快就食哂😂蝦仁炒蛋炒蛋相對比較少蛋味,可能係比蝦仁嘅鮮味搶左,不過韭菜增加咗成碟炒蛋嘅口感,救返唔少分。啫啫通菜煲蝦醬汁唔會太濃太咸,個人認為醬汁嘅比例調較得岩岩好,通菜亦容易撕開,唔會過咗火候。食完飯同朋友坐咗一陣,見到老闆娘、員工同食客都坐係同一張枱有講有笑,可見長洲居民嘅關係有幾
餐廳:醉雞煲 (長洲)
地址:長洲北社七里3號地舖

雲腿魚肚雞煲(一隻)

菠蘿咕嚕肉

蝦仁炒蛋

啫啫通菜煲

食完飯同朋友坐咗一陣,見到老闆娘、員工同食客都坐係同一張枱有講有笑,可見長洲居民嘅關係有幾深厚☺️
2019-04-03
5 分鐘 (堂食)