2020-06-27 629 瀏覽
待業期間唔需要同人逼喺週未先來玩,平日約朋友一齊來長洲行下,最近日日都陰天落雨,搞到個人都無曬心機,趁住天氣好,出來抖下氣,到海灘吹下風睇下海景,非常療癒,唔駛屈喺屋企。來長洲當然要試大大粒魚蛋,墨魚丸,我每次必食,有時仲會打包添。炎炎夏日之下,來一杯水果沙冰,超涼爽。我哋邊行邊物色午餐既落腳點,無諗過2點的餐廳都仲係座無虛席,最後我哋㨂咗呢間和樂,首先被餐牌吸引,價格實惠,選擇又多元化既餐廳,餐廳細細坐滿曬客人,我哋等咗一小陣就有得入座。我哋兩個都想食咖喱,最後㨂咗日式咖喱芝士菠蘿雞扒飯同秘制咖喱牛腩配油酥餅餐跟珍珠奶茶。來一個日式咖喱同秘制咖喱大比拼,日式口味甜甜地,芝士焗飯配埋蘿菠有清新感覺無咁漏,雞扒切件上好細心。而我哋都偏向喜歡秘制咖喱既香料味道,完全取勝,牛腩分量非常多,油酥餅再加多件會更完美。珍珠奶茶都意外地好味,茶味香濃,珍珠煙韌度剛剛好,推薦來長洲可以來試下呢間,平價午餐。我非常論盡,臨尾倒瀉咗杯珍珠奶茶,員工即刻攞大量紙巾畀我,值得嘉許,完全無怪責,仲安慰我,我真係好尷尬,臨尾撻Q。

2020-06-12