2023-10-23
嚟到長洲,點可以唔食平安包?!脆脆平安包其實係炸過的奶黃包,中間的流沙奶黃一咬就爆出,小心熱親個嘴。造型相當可愛,比起普通的平安包饅頭,有餡嘅包好味好多!冰鎮咗嘅咖哩魷魚,估唔到咁好吃!比起熱食更爽口、彈牙。除咗魷魚仲有啲蘿蔔,吸滿咖喱汁,香口又惹味 。蜜燒鹹蛋黃臘腸餅呢個係長洲名物,係人氣之選。邪惡嘅鹹蛋黃,極具風味。秋風起,點可以唔食臘味?時令海鮮今期有白酒煮海蜆、汁燒大元貝、風沙鮑魚。我今日就叫咗白酒煮海蜆,每隻都開晒殼,堆得幾滿,每粒都有蜆肉,帶有牛油香,不會太重酒味~鐵漢少女心原來係豚肉士多啤梨。水果可以解膩,不喜歡食太多肉嘅朋友可以考慮點呢個~獨特的配搭帶比人一種鐵漢柔情的感覺。另外,我叫咗啲蔬菜串燒,例如:菠蘿、雞髀菇、韭菜等,因為係蔬菜,多吃也不怕😋餐廳提供很多款串燒、手工啤,充滿香港🇭🇰長洲特色。
蜜燒鹹蛋黃臘腸餅
餐廳提供很多款串燒、手工啤,充滿香港🇭🇰長洲特色。