2017-09-03 2795 瀏覽
聽說海港有好抵食的長腳蟹,所以就訂了這間上環分店試試看,訂座時已叫酒樓預留了6人份量的長腳蟹。蟹大約五斤幾六斤,好大隻,可以選擇清蒸或用花雕酒蒸。我們想試蟹的原味,決定清蒸。長腳蟹一上台,已經急不及待先試下蟹腳。真係好大隻,因為蟹是新鮮,所以都很有鮮味,但蟹味比想像中不太強。不過,蟹腳啲肉超多,而且新鮮即蒸即食,已經好滿足,唯一敗筆是醋,酒樓提供了白醋,完全唔夾隻蟹,唔點醋仲好吃。6人吃1隻這麽大的蟹,基本上不用再叫太多餸,所以就只叫了些簡單小菜。燒鵝幾香,算是不錯吃。其餘小炒如咕嚕肉、椒鹽瀨尿蝦等,質素麻麻,偏咸及落味好重,吃完很口渴,認真嘛嘛。整體而言,長腳蟹188/斤算是抵吃的,但其餘小菜質素有待改善。