2017-11-15 205 瀏覽
一間餐廳可以屹立廿幾三十年,實力應該有番咁上下,九龍灣人一定會識得呢間餐廳。除左歷史悠久之外,呢間餐廳絕對係性價比之選,全因道道菜都抵食夾大件,味道亦好好。等我依家就介紹一下呢晚四人晚宴食左啲咩啦! 餐湯我地點左一紅一白,紅既係羅宋湯,白既係蘑菇湯,兩款餐湯味道濃郁,絕對唔係求求其,渣流灘。其實配餐湯既焗多士都好好食,非常脆口,蒜香味濃而不俗,絕對醒胃提神。 香煎鵝肝配鬆化多士,又係多士,不過呢個多士異常鬆化,口感好正,加埋鵝肝既油香,簡直無彈!當然鵝肝先係主角,稍稍煎封肉汁,保留油香肉汁,表面脆脆地,入面軟滑。 主菜上場啦,先黎美國西冷牛扒,西冷五成熟,大大件,火候控制得好,切開肉汁能夠保存喺牛扒入面,食既時候肉汁配埋蒜蓉汁,真係啖啖回甘。 乳豬係我鐘意嘅脆皮連住皮下脂肪,夠哂邪惡,份量夠四個人分。忌廉波菜鱸魚,鱸魚外表煎香,內層肉質幼滑,忌廉味道較濃,但配合波菜既味道同埋口感,令到菜式味道層次得到昇華。 最強既主菜非西班牙海鮮飯莫屬,原隻龍蝦,再加上其他海鮮蔬菜,材料十分重料,足夠俾四人享用。飯底十分出色,茄味加埋海鮮既鮮味令飯既味道十分濃郁,當中最精妙之處係飯底唔會過鹹,增強食慾

乳豬係我鐘意嘅脆皮連住皮下脂肪,夠哂邪惡,份量夠四個人分。

飯底十分出色,茄味加埋海鮮既鮮味令飯既味道十分濃郁,當中最精妙之處係飯底唔會過鹹,增強食慾。
2017-11-02