2024-01-12 64 瀏覽
最近去咗位於元朗既 "簡.聚",依間由西菁街搬去安寧路,係一間可以攜帶竉物友善餐廳,門面以純白色調為主,簡約風設計,座位舒適,感覺好relax。晚餐餐牌上有每日採購既新鮮生蠔,以及美國安格斯肉眼扒、烤加拿大豬鞍扒、煎紐西蘭羊扒、烤西班牙乳豬、煎老虎大蝦意大利麵、法式鵝肝多士、白酒煮藍青口等等,有接近十款選擇,各有特色。西班牙火腿田園沙律配意式黑醋醬油潤嘅西班牙火腿,色澤粉嫩,鹹鹹香香,配合新鮮嘅翠綠沙律菜同車厘茄,口感清爽,與黑醋醬拌勻一齊食更開胃。晚餐並附上餐包,口感鬆軟。香煎法式鵝肝多士 $88鵝肝煎至金黃香脆,入口即溶,外脆內軟,食材非常高質,好美味,高級享受!日之雪花 ($272/$68pc)餐廳每日新鮮採購生蠔,今日3款分別是特級聖馬田、銀堡壘及日之雪花。我點咗日之雪花嘅生蠔,望落size都幾大隻,而且仲好fresh,肉質肥厚,充滿啖啖海水味,蠔味細膩,嫩滑有層次,食到咁肥美嘅生蠔,好滿足呀!烤加拿大豬鞍配蜜糖芥末籽汁    $228豬鞍連骨都好厚,外層燒烤至香脆可口,內裡有肉汁,唔會乾身,肉味濃郁,沾上芥末醬,味道更有層次;伴上原粒蒜頭、烤薯、熟車厘茄,全部食材燒烤

香煎法式鵝肝多士 $88

香煎法式鵝肝多士

日之雪花 ($272/$68pc)

日之雪花

烤加拿大豬鞍配蜜糖芥末籽汁    $228
豬鞍連骨都好厚,外層燒烤至香脆可口,內裡有肉汁,唔會乾身,肉味濃郁,沾上芥末醬,味道更有層次;伴上原粒蒜頭、烤薯、熟車厘茄,全部食材燒烤過,帶來陣陣香氣,口感豐富。

烤加拿大豬鞍配蜜糖芥末籽汁

香辣蕃茄茸汁老虎大蝦意大利麵    $158
彈牙爽口嘅虎蝦,蝦肉烤得香脆,意大利麵炒至煙煙韌韌,帶少少辣,亦不失蕃茄嘅香甜味,優質材料,真係越食越滋味。

香辣蕃茄茸汁老虎大蝦意大利麵

檸檬薑蜜熱飲 (+$18)
冬天一杯檸檬薑蜜,飲完暖笠笠。滿載薑汁香味,加上檸檬既清新,味道清甜,甜度適中,好潤喉。

檸檬薑蜜熱飲

洋甘菊茶 (+$12)
洋甘菊茶口感清新,帶有獨特淡淡既香氣,飲完夜晚都好瞓啲。

洋甘菊茶

歌劇院蛋糕
係OpenRice訂位 [簡.聚],即送甜品一客。奉上蛋糕一刻,餐廳即時為您播放生日歌,非常有氣氛,值得一讚!

香煎法式鵝肝多士
日之雪花