2018-12-19
是日office 的同事仔話要來呢間小店午餐,我就跟住來食,其實我有20年左右冇來過呢間小店食野,想起當年老爸帶我來係為咗見佢的同鄉~~~同事仔話佢以前有段日子成日食,所以知道老闆在沙士時將店舖購入,所以呢間小店才不怕租金上升而被迫走~~~小店的裝修簡單,好多野都比較舊,始終多年來冇重新裝修,衛生都算中規中矩~~~同事極力推介我食椒鹽雞扒公仔麵~~~我食落感覺係ok,而且勁大份,個麵唔太乾又唔會淋,食落都合格~~~在食曬之後終於見到老闆,我就拎老爸的相給他看,果然我冇記錯老闆正是老爸的鄉里,原來我跟老闆係同一個祖先BTW ,我唯一後悔係未找數就跟老闆傾計,搞到老闆唔收我錢,我搞到勁唔好意思,始終人地跟我老爸熟絡,我只係好奇對方有冇跟我老爸聯絡而已,之前我老爸做咗大手術後無乜工作,所以一得閒就約朋友見面傾計,始終經歷過生死才會珍惜身邊的人和事。
同事極力推介我食椒鹽雞扒公仔麵~~~