2024-07-22
昨晚慶祝閨密生辰,揀咗從未去過的中歺廳試吓新嘢,因為上次去過同一酒店頂樓下午茶,途經看到這間中菜餐廳外貌非常吸引,加上閨密喜吃中菜,趁佢生日就算貴啲都想試試。我哋晚上約7點到,已有數枱客人,地方不大,枱與枱之間空間不算多,內觀比外觀差很遠,這也不太重要,最緊要是食物質素和味道;兩個頭盤頗為精緻、尤其個雞,賣相特別、味道也好,反而個冷盤聖子就非常一般,個豆腐湯也吸引、但味道似清湯,主菜鴨慫則鹹咗啲,所以叫個白飯撈撈剛好,個青菜就OK、少少澀味但也可接受,最出色是「山楂糕」、味道剛剛好、不酸、好清新,整體合格;但埋單時發覺個醬竟然要收錢,仲$58,雖然話伙記下欄,但感覺不好,我本人覺得個醬最不值、又平平冇奇!原本都打算可以再到訪,現在取消念頭,這間菜館好似係「lubuds」集團。