2020-10-21
我的閨蜜生日當然要諗一個好地方同她慶祝啦, 一路都好想試Vivienne Westwood Café, 地點方便位於銅鑼灣百德新街, 食飽飽仲可以一齊去shopping。 預早在openrice訂位, 大約中午兩點鐘到達, 店內環境高雅格調, 英倫氣派, 我們選了一個有利位置方便影相留念。 兩點鐘時間最適合吃high tea, 所以就點了一set英式下午茶$688,特色鹹點~ 法式鵝肝配麵包、 鵪鶉蛋配紫薯撻、 黑魚子配吞拿魚沙律撻、 蟹肉沙律撻、 酥皮蝦、酥皮帶子。手工甜品~ 馬卡龍、朱古力慕絲、 芝士撻、 提子鬆餅配奶油忌廉及果醬、 雪糕和飲品。點完餐之後我們就瘋狂影相, 然後店員為我們送上兩杯飲品mocha和花茶, 一見到杯mocha就好開心, 靚靚的westwood標誌, 好飲又好睇。 花茶味道都唔錯,refill一次後, 味道依然濃郁。食物方面有鹹點和甜品, 各款味道都有特色, 賣相精緻。 鹹點我最喜歡法式鵝肝配麵包和酥皮帶子, 鵝肝味道很香,大大粒帶子口感鮮甜。 甜品我最喜歡朱古力慕絲和提子鬆餅, 朱古力慕絲味道不算太甜剛剛好, 提子鬆餅配奶油忌廉, 非常滋味。 最後還有兩
食物方面有鹹點和甜品, 各款味道都有特色, 賣相精緻。 鹹點我最喜歡法式鵝肝配麵包和酥皮帶子, 鵝肝味道很香,大大粒帶子口感鮮甜。 甜品我最喜歡朱古力慕絲和提子鬆餅, 朱古力慕絲味道不算太甜剛剛好, 提子鬆餅配奶油忌廉, 非常滋味。 最後還有兩杯雪糕, 款式很多,大家都食得好開心。
整體來說餐廳環境格調十足, 除了品牌之外,食物質素都唔錯喎! 最正有很多打卡影相的位置, 好吸引啊!
mocha
法式鵝肝配麵包