2009-02-22 262 瀏覽
上次同朋友共3人去富豪酒家食lunch, 富豪係阿翁主理既, 而阿翁係阿一既徒弟, 佢地2間酒家只係相隔半條街. 係富豪我地叫左3個點心,1碟炒飯, 因為朋友係熟客仔, 免費每人加送一盅燉湯及甜品杏仁茶一客, 埋單每位都係$100 >.< 真係講都無人信. 我朋友係熟客仔黎, 當日全由佢發板. 先黎個西洋菜燉湯, 好香濃, 一d油都無, 火喉十足. 跟住鮑汁扣鵝掌, 個鵝掌炆得好入味, 軟淋淋, 好滑, 我覺得係我食過咁多間最好味既一間.綿花雞唔肥膩, 好滑, 唔單止d雞入味, 連碟底蒸出黎d水都好味過人 <~~~好似好誇張咁, 嘿嘿.馬拉糕好香, 不過我鍾意食有流沙果種, 所以我都係鍾意潮州世家既馬拉千層糕多d. 朋友話佢既生炒糯米飯, 富豪炒飯同荷葉飯都同樣出色, 找來部長問問, 於是部長好有耐性解釋各款好味之處, 佢仲叫我地揀糯米飯添, 佢話糯米飯只係冬天先有, summer你想食都無. 所以我地聽佢講揀左個生炒糯米飯. 哩個糯米飯好味之處在於全個飯由頭到尾都係生炒, 但係又一d都唔覺肥膩同硬, 而且臘味切得好精緻, 份量唔會太多, 唔會搶走糯

哩個糯米飯好味之處在於全個飯由頭到尾都係生炒, 但係又一d都唔覺肥膩同硬, 而且臘味切得好精緻, 份量唔會太多, 唔會搶走糯米飯本身既香味, 臘味同飯各有出色, 炒功一流, 食晒成碗都唔覺膩. 完全感覺到廚師用心炮製好餸既心意, 比起出面食市半炒或蒸既真係無與倫比.

甜品杏仁茶, 濃濃的杏仁味好香, 少少甜味, 飲完後杏仁既芳香久久不散^^
  • 鮑汁扣鵝掌
  • 生炒糯米飯