星期六留咗喺屋企休息🏡,所以就簡單喺附近搵嘢食。呢日想食熱氣嘢,我哋就決定幫襯一下位於高街嘅「熾工房Wow Lab」。我哋成日行經都覺得呢度環境幾Chill,有室外座位,而室內就油咗靚靚牆畫🎨,齋睇裝修未必估到呢度食乜。餐廳賣嘅食物熟口熟面喎,似菲律賓蜜蜂同炸雞爺爺快餐店嘅混合版🥡,佢另外仲有其他食物,例如漢堡包同意粉等。價錢比起連鎖店貴,不過學生食就有折。風味烤雞套餐($68),🐔烤雞同炸雞各有特色,烤雞相對無咁熱氣,更顯雞肉嫩滑。燒雞配上芥末汁食,能夠刺激味蕾,滋味無窮。本身一客雞有兩件,但唔知係咪比較細隻,所以有三件。蘑菇飯(+$5),呢度嘅出品比起某連鎖店嘅蘑菇飯更出色。醬汁係忌廉蘑菇汁🍄,有啲似忌廉湯,味道唔辣,老少咸宜。再混入新鮮菇菌,菇香特別濃郁;但略嫌白飯口感偏濕🍚。滋味脆雞套餐($66),🍗炸雞即叫即整,新鮮滾熱辣送上。外皮酥脆,一啲都唔油膩,而且肉汁滿滿,肉質富彈性,唔係M炸雞嗰種霉肉。炸雞配埋自家製肉汁食,幾正。牛油粟米,🌽粒粒栗米杯OK,牛油落得夠多。蕃茄扁意粉配牛扒菇($58),呢個係素食菜式,但味道毫不單調。🍝 扁意粉口感彈牙兼掛汁,蕃茄味幾濃🍅,酸味自然。
風味烤雞
蘑菇飯
滋味脆雞
牛油粟米
牛油粟米,🌽粒粒栗米杯OK,牛油落得夠多。
蕃茄扁意粉配牛扒菇
蕃茄扁意粉配牛扒菇($58),呢個係素食菜式,但味道毫不單調。🍝 扁意粉口感彈牙兼掛汁,蕃茄味幾濃🍅,酸味自然。牛扒菇,又名大啡菇,燒完又香又多汁。
青檸芫茜梳打
青檸芫茜梳打(套餐+$12),梳打口味特別,🍋青檸溝🌿芫茜嘅組合清新,兩種主材嘅味道好平衡,飲落舒服,即使有芫茜都好易入口。
總括嚟講,食炸雞同蘑菇飯唔一定要去連鎖店,幫襯陀地店亦得🇭🇰。呢度採用自助模式,同一般快餐店無異,不過女店員都幾親切同有禮貌,抵讚👍。
風味烤雞
蘑菇飯