最近喺社交平台見到佐賀燒肉谷推出咗個優惠,為咗慶祝香港運動員喺奧運獲得金牌,而家凡點選LV 3或以上就會送A4日本和牛嫩肌壽喜燒一份,每位仲送Sapporo生啤。我同老公見到呢個優惠就二話不說去幫襯下。 餐廳有4個級別嘅餐,我哋揀咗Lv3- 澳洲和牛海鮮放題,有128款食品,可以免費暢飲Sapporo生啤加清酒,任飲任食120分鐘。 呢期餐廳仲推出水果夏祭,有多款用水果入饌嘅菜式,包括水果醬封門柳壺漬、 水果醬醃花魷魚、 朱古力棉花糖香蕉船、 椰青糯米糍、 貓山王榴槤刈包、 日本香脆蕃薯、 榴槤炸彈、呂宋芒雜果沙律, 自助區方面亦有檸檬可樂雞翼、 山賊汁火龍果炒牛肉。其中呂宋芒雜果沙律用上新鮮嘅呂宋芒,份量十足,味道鮮甜,喺燒肉之前作為開胃菜絕對係一個唔錯嘅選擇。 雜果醬封門柳壺漬混合咗日本柚子、蘋果、奇異果、檸檬而製成嘅醬汁,味道酸甜清新。 首先職員先送上第一輪燒肉同海鮮, 燒肉用個木梯裝住,儀式感滿滿😍,包括有美國牛胸腹肉、嚴選牛肩里肌、特選牛小排、牛舌、美國和牛肩胛肉眼、澳洲穀飼原塊牛板腱、澳洲和牛、澳洲和牛特上。牛肉質素逐級而上,我哋都順住次序咁燒,當然最好質素係澳洲和牛、澳洲

首先職員先送上第一輪燒肉同海鮮, 燒肉用個木梯裝住,儀式感滿滿😍,包括有美國牛胸腹肉、嚴選牛肩里肌、特選牛小排、牛舌、美國和牛肩胛肉眼、澳洲穀飼原塊牛板腱、澳洲和牛、澳洲和牛特上。牛肉質素逐級而上,我哋都順住次序咁燒,當然最好質素係澳洲和牛、澳洲和牛特上,肉質嫩滑,油脂感重,入口即溶嘅感覺。

海鮮方面有大海老、原隻鮑魚、青口、日本原隻生蠔、法國黃金螺、原條魷魚筒、照燒帆立貝、一夜干等等,而且都好新鮮,食多幾隻鮑魚都回晒本。

之後職員就送上A4日本和牛嫩肌壽喜燒,職員會幫手燒,呢個A4日本和牛嫩肌真係無得頂,細緻而精美嘅霜降脂肪,非常吸引,牛味濃郁,質感柔軟細膩,再點埋個雞蛋醬油,真係perfect。

除咗和牛,仲可以透過QR code落單,有豚肉、雞肉、海鮮、沙律、日式料理、蔬菜、飯麵湯等。大家亦不妨試下日本和牛炒麵,可以自己DIY,玩味感十足。先加入牛油,再煎香牛肉同埋加入洋蔥和三色椒,最後灑上醬汁便可,香氣四溢。

自助吧都有各式飲品同甜品。食完燒肉可以燒下菠蘿同埋銅鑼燒。

甜品方面有士多啤梨味同蜜瓜味雪糕,仲可以加自己鍾意嘅toppings。
2024-08-05