除了豬骨粥 還有比澳門還好食的水蟹粥~~~食得西餐多 偶爾都會想回歸平淡 食下粥清清腸胃 由於前幾日食完自助餐嘅關係 今日我同大舊就想食健康啲上網搵咗一輪餐廳之後 最後我哋就揀咗嚟佐敦嘅呢一間地道小店食粥~~~店面唔算好大 但係好整潔 好有家庭式嘅感覺 幾溫馨 坐咗一陣 不斷有街坊入嚟幫襯 老闆同員工都非常有禮貌~~~睇完餐牌之後我哋就揀咗北菇雞腳燉螺頭 海帶綠豆沙 古法蘿蔔糕 東坡原味豬骨粥同水蟹粥~~~北菇雞腳燉螺頭 :湯頭非常清甜 好足料 一碗湯裏面便有三粒 北菇兩隻雞腳 而且仲一啲都唔油膩 好健康~~~海帶綠豆沙 :非常香甜美味 簡直消暑佳品 而且好多海帶 好好味~~~古法蘿蔔糕:一絲絲嘅蘿蔔 好足料 質感好軟綿綿 好特別~~~東坡原味豬骨粥:果然係招牌之作 30幾蚊但好大碗 裡面材料好多 仲有生菜 口感味道並存 ~~~水蟹粥:必食之選 蟹多肉多膏 令整個粥底都很美味 甚至比澳門的水蟹粥還出色 好有驚喜 估唔到係香港可以食到咁正宗好味嘅水蟹粥 而且價錢仲比澳門平!~~~推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥東坡豬骨粥 (佐敦)佐敦上海街194號地舖
除了豬骨粥 還有比澳門還好食的水蟹粥
古法蘿蔔糕:一絲絲嘅蘿蔔 好足料 質感好軟綿綿 好特別
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
東坡豬骨粥 (佐敦)
佐敦上海街194號地舖