2022-08-31
一個禮拜最享受嘅一日並唔係星期六或者星期日,而係鼎鼎大名嘅Happy Friday , 每一個禮拜最重視嘅當然就係星期五嘅晚餐,成個禮拜辛勤工作,就用星期五晚餐食得豪華啲禮好好完結。😌 除咗係要好食之外當然就係要視覺都享受埋,喺港島區夠晒氣派同埋豪華嘅餐廳相信以中環佔得最多,每一間就好似係匠心之作,充滿藝術性同埋優雅味道。 😗而今次就選擇左Pazzi Isshokenmei 作為今個星期嘅完結。 😉入到去首先場地非常大,好奇查一查,都佔地6000尺,難怪有一種盛宴嘅場面, 🤓感覺就係西式為主,但其實呢一間係以Italian culinary traditions x Japanese 作為定位, 😎營造左跨國嘅口味,非常新鮮亦都非常期待,至於質素亦都係千言萬語亦都難以完全描繪, 一場藝術性嘅晚餐就呢一刻開始😏Smoked Toro — 🐟首先就以剌身作為開首,用咗極高級嘅拖羅腩位,再用蘋果木煙燻覆蓋,🍎令到裏面嘅食材完全包圍左無形嘅香味, 至於拖羅,一個字就係鮮,兩個字就係高級,三個字就係冇得彈。 🐟用入口即溶呢一個形容詞亦都絕對不為過, 油脂逐漸喺口腔裏面散發出嚟,再加上吞拿魚獨有嘅
Smoked Toro — 🐟首先就以剌身作為開首,用咗極高級嘅拖羅腩位,再用蘋果木煙燻覆蓋,🍎令到裏面嘅食材完全包圍左無形嘅香味, 至於拖羅,一個字就係鮮,兩個字就係高級,三個字就係冇得彈。 🐟用入口即溶呢一個形容詞亦都絕對不為過, 油脂逐漸喺口腔裏面散發出嚟,再加上吞拿魚獨有嘅魚味,🐟經過蘋果木嘅煙燻令到油脂亦都大有蘋果嘅香氣,非常輕柔,絕對係拖羅之王🐟
Smoked Toro
Abalone— 🤍簡單一個鮑魚,點樣可以設計到獨特優雅以及充滿藝術性? 大大個殼裏面承載着嘅就係嫩滑彈牙嘅鮑魚再配上椰汁做底嘅醬料,面頭再配上魚子醬同埋椰子薄脆,呢一個配搭亦都係第一次嘗試。 🥥海洋嘅味道再配上椰子嘅味道兩者相撞就形成一種鮮嘅味道,啖啖肉嘅鮑魚已經切成一口嘅大小,用心感受就好品嚐得出海洋嘅鮮🥥
Abalone
Japanese A4 Sirloin—🐄日本嘅和牛質素當然備受保證,獨特嘅脂肪沉積方法令肉質變得異常細膩,未烹調之前可以欣賞下肌肉內部呈柔和大理石紋, 完全係一幅獨一無二嘅圖片,🐄至於燒嘅時候更加可以令你充滿視覺享受,炭火再加上火槍二合為一,脂肪頓時就令到火勢變得更猛烈,🔥香味都隨即散發出來,即使係薄薄嘅一片但係燒完之後上菜前的休息期間亦都會處理得妥當,確保肉汁緩慢重新吸收。🥩另外再夾上青瓜絲再配上海膽,海陸滋味嘅感覺亦都係好新奇,🥒首先海膽嘅鮮味就好似融合咗喺牛嘅脂肪裏面,油香再配上海膽嘅奶油質感,又甜又飽滿,至於肉質亦都係細膩軟滑🥩
Japanese A4 Sirloin
Scampi Tsukemen +Caviar — 🦞呢一款小龍蝦通常喺非常高級嘅歐洲餐廳或專食刺身海鮮小店先找到,Scampi 入口非常鮮甜,質感很 creamy,肉質嫩滑細緻,富有彈性。🦞味道就好似牡丹蝦,同樣亦都係入口即溶,每一啖都能留下非常深刻的印象。 🦞另外再加上天使麵同埋龍蝦汁,呢一款撈法就好似日式嘅沾麵一樣,🍜多國嘅元素融合埋一齊絕對係一個創新嘅做法🦞
Scampi Tsukemen +Caviar
Amadai— 🐟甘鯛地位喺日本可謂舉足輕重,甘鯛的魚鱗呈淡紅色,魚肉稠密,通常喺刺身都好少見,可能因為做刺身口感較為黏滑, 反而突出唔到呢一條魚嘅甜味。🐟甘鯛的魚鱗大小適中,再輕輕一咬奇脆無比,而且片片魚鱗豎起的造型,🐟有晒皇袍般的美態,✨肉質比較軟滑,隱約會識到香嘅魚油同埋陣陣嘅甜味,當然最突出嘅莫過於係一片片魚鱗😏
Amadai
Pazzi Surprise— 🍙本日嘅surprise 就係手捲配上日本海膽, 喺面前現場即製,首先將飯團握成適合嘅size,用紫菜半包,🍙最後當然到咗非常矚目嘅海膽時間,可以見到每一塊海膽極度飽滿,而且好厚,😳暖暖地嘅感覺配上冰凍嘅海膽就形成咗冰火交融,🔥可以一啖亦都可以分兩啖, 味道真係有今生無來世,將鮮味推到極致,海膽嘅奶油味極重,慢慢睇舌頭表面散播,😝直到吞完一刻仍然有嗰種餘韻,完全冇任何腥味,基本上都可以媲美喺日本即開嘅海膽,😍呢一個surprise真係嚟得非常之surprise🍙
Pazzi surprise
Dessert— 🍦最後當然又來到令人期待嘅甜品時間,而今日嘅甜品就係日本特濃牛奶軟雪糕再配上新鮮菠蘿及菠蘿薄脆片,🍍職員就會推住甜品車然之後就喺面前展示加入菠蘿粒同埋最後插入菠蘿脆片嘅動作,🍍非常簡單但係經過熟練嘅手法就已經變到係一種賞心悅目嘅畫面,呢一個雪糕奶香味重,隱隱約約仲會食到少少芝士奶香嘅味道,🍦甜得來又帶點清香,再加上濕潤嘅菠蘿帶嚟額外嘅鮮甜味道,令到奶香更加突出,🍦同時增添芳香嘅氣息,至於個菠蘿薄脆真係一張紙咁薄,🍍但味道絕對係同食原片菠蘿基本上差唔多,菠蘿味夠重,🍍融合喺雪糕裏面就帶嚟更多層次嘅享受🍦
Dessert
呢一個happy Friday真係唔淨止happy咁簡單,絕對係Memorable , 😳餐廳將食物除咗係昇華去另一個層次之外仲令每一個Server都令食客帶嚟最好嘅體驗, 😎視覺同味覺嘅享受亦都隱藏住餐廳未來嘅米芝蓮目標🤩質素亦值得拎米芝蓮星星呢!😌
Pazzi Isshokenmei (中環)
中環皇后大道中80號H Queen’s 2樓