2023-09-05 245 瀏覽
中環有好多隱世美食,今次我係中環皇后大道中 H Queen’s 2樓發掘到 Pazzi Isshokenmei今次係食Pazzi Kappou 割烹御膳,總共6道菜式!其中,我就非常欣賞和牛卷,上面有新鮮嘅馬糞海膽再配搭和牛,再精妙係和牛包住嘅菜同豆苗,食一口食落口你就會感受到鮮味得黎中間有種清新口感,食完唔會太膩!鴨肉卷亦都係一個令我喜出望外嘅食物,外表酥炸出嚟入面肉質都保持都嫩口!甜品係水蜜桃🍑雪芭,用純水蜜桃製成沙冰,再配以雪芭撈埋食!

甜品係水蜜桃🍑雪芭,用純水蜜桃製成沙冰,再配以雪芭撈埋食!
2023-08-28 102 瀏覽
藝̶̲̫̟͍͆̊術̷͔̥͉̀͆可҉͖̭̓̓以҈̭͈̟̀̄̒當̸̣̩̦̌̀͗飯̶̤̝͇̍̈́̓食̷͍͖̣̃̈́͊̇̓Pazzi 是意大利語,包含「瘋狂」的意思,而日語 Isshokenmei 則是日本人「一生懸命」的職人精神。餐廳主打意日fusion菜,將日本居酒屋文化,融入至傳統意大利佳饌的藝術餐廳。菜式由日籍主廚顧問親自監督,菜式食材均來自日本及意大利。餐廳隨處可見從世界各地網邏的藝術畫作及雕塑,加上高樓底及落地玻璃,猶如置身藝術館。整體用餐感覺良好,每道菜均用心處理及佈置,員工態度有善且服務周到。

2023-08-09
生日
2023-08-27 689 瀏覽
一年一度生日宴, 獅子生日梗係要豪啲, 過去一年, 不幸事發生,一個月前我隻腳唔聽話,告訴我:你老啦! 心情低落時候,不用藉口,有機會讓我豪吓,幾經候選,终於選咗此處,中環核心地,不用走多遠,就有好環境,西日混合菜式,我無認真認識佢,openrice 有7折,來到才知只有6或8course set dinner,雖然無其他選擇,又試吓,红白酒一杯$120,不如點一枝$780白酒抵的。 先上餐前麵包3片,軟彈,連脆脆三款,其中炸紫菜唔夠香脆,牛油包已前也試過同款多數油的,今次此件就爽的,最經典係蝦醬色的麵包醬,惹味,後來被告知自家制日式牛油麵豉醬,掂,咸香有度,質感幼滑,侍應說喜歡就送多一碟連麵包。 第一度,amuse bouche, 指定,我都唔知係乜,上枱真驚喜,微缩仙境盤境,用日式小砵子盛着伴隨仙氣渺渺: 脆脆春卷包三文魚,頂放三文魚子,魚子卜卜鮮,三文魚碎少但可味鮮,春卷皮脆度可提升。原為和牛卷,因敏感轉帶子刺身配乳酪,帶子鮮甜,配乳酪更油滑,溝埋又滿足味蕾,蜜瓜凍湯,清甜,稠過蜜瓜汁。 第二度,炸生,像大條虫蛹,啡色龍鬚糖,脆口麵線香口,巴馬火腿洋葱作伴,蘸白滑及綠啫哩醬,創

,咸香有度,質感幼滑,侍應說喜歡就送多一碟連麵包。

蜜瓜凍湯,清甜,稠過蜜瓜汁。

第二度,炸生,像大條虫蛹,啡色龍鬚糖,脆口麵線香口,巴馬火腿洋葱作伴,蘸白滑及綠啫哩醬,創新味。

第三度,南非鮑魚龍蝦湯麵,灑櫻花蝦點缀,湯濃
,隔離枱聞到,因之前聞到隔離枱,味微辣,鮑魚易嚼
,味豐質優,回味。

第四度,金箔yogurt水蜜桃, 當造日本水蜜桃
,注入酒香啫喱,絲滑乳酪,令味蕾留戀不捨。

第五度,原為豬扒,因缺貨轉春雞半隻,未曾食過西餐春雞那麽嫩口,皮燒度有香而不太燶起焦,亦不會太咸保持雞味,因已飽,剩下帶走。

最後甜品,自家制蜜桃雪糕
,加cookie碎餅底,滑滑中,咬脆脆,拈魔芋,取朱古力小餅, 嚼不暇级,各種交叠,互相交纒,桃香,奶滑,彈靱,朱味,好忙!

Tea,送上 蕎麥茶,以作完結。

餐前麵包

2023-08-16
生日
鮑魚麵
2023-08-11 84 瀏覽
餐廳位於中環,走既應該係中高檔路線,餐廳裝修偏華麗好適合生日、慶祝節日去~而食物都有驚喜,因為絕對無係出面食過類似係每道菜,證明係花過心思研製~~不過份量可能有小小偏小~~
2023-05-23
海膽和牛卷用A5 和牛包住日本水菜同前菜麵包
日本和牛牛脷配北海道帶子
櫻花蝦鮑魚手作意大利麵
蜜桃Yogurt雪糕
2023-08-07 87 瀏覽
聲稱fine dining,而呢間啲待應就勁冇禮貌!唔知點解間野響中環,高級餐廳都會請埋啲咁樣質素嘅待應。兩個人俾二千幾,俾二百蚊都唔會想再去食,因為呢間完全唔值呢個價。前菜個凍湯又難飲,燒春雞又唔滑;呢度啲待應仲要勁冇耐性,偷懶,催人快啲落單,想提早last order時間,早啲收工。慶祝生日,提前叫佢哋搵個待應一齊幫手唱首生日歌,搞下氣氛。前台話OK,點知最後個待應睬你都傻,求其放低個碟就走。仲要問都唔問,未食完就不斷收碟,完全唔理客人感受。一個二個淨係想趕住收工,客人都未走,夠膽連制服都除埋,著住件底衫去執枱。完全冇西餐禮儀,勁不知所謂。我哋都以後都唔會再嚟!

前菜個凍湯又難飲,燒春雞又唔滑;

仲要問都唔問,未食完就不斷收碟,完全唔理客人感受。

完全冇西餐禮儀,勁不知所謂。我哋都以後都唔會再嚟!
2023-08-02 62 瀏覽
和朋友一起第一次尝试这家的晚餐,中环扶手电梯旁位置很好,内部装修也雅致,整体感觉很不错。三人分别点了优惠套餐:北海道带子刺身:调味很不错,摆盘和配搭都让人食指大动。八爪鱼和鱼的慢炖:八爪鱼不容易做的好,一不留神就会过硬咬不动,但这家的炖菜好像给八爪鱼做了按摩一样,入味又软,和调味搭配起来,是很搭配的一道菜。甜品:桃味冰淇凌,清清爽爽,是很好的ending餐厅经理很会帮客人照相留念👍是很好的用餐体验,还会再光顾的。
北海道带子刺身:调味很不错,摆盘和配搭都让人食指大动。
甜品:桃味冰淇凌,清清爽爽,是很好的ending
餐厅经理很会帮客人照相留念👍
是很好的用餐体验,还会再光顾的。
带子刺身
八爪鱼慢炖
2023-07-30
带子刺身
八爪鱼慢炖
2023-07-28 65 瀏覽
Pazzi 是意大利語,包含「瘋狂」嘅意思,而日語 Isshokenmei 則是日本🇯🇵人「一生懸命」嘅職人精神。餐廳佔地 6,000平方呎,每個角落均巧妙放置從世界各地精選嘅藝術🎨畫作及雕塑,加上落地玻璃及高樓底設計,更顯靈動嘅藝術美感。菜式食材均來自日本🇯🇵及意大利🇮🇹,講究時令及新鮮度,着重擺盤、用色及味道嘅層次感。推介前菜東京水牛芝士沙律、意式巴馬火腿拼盤、各式嘅新派麵食及主菜炭烤日本宮崎和牛等!最有特色嘅菜式係扇貝同和牛🐮牛舌搭配朝鮮🇰🇵薊泡沫🫧,每款菜式🍴都有獨特成分配搭不同嘅調味料!真係食得好滋味😋

早前去左一間好值得推介嘅餐廳好適合同閨仲有另一半可以慢慢傾偈品嚐佢哋高級嘅料理一入到@ pazzi.hk已經比佢哋華麗嘅裝修吸引仲有好多打卡位俾我哋打卡添而佢哋嘅菜式亦都好吸引由於我唔食牛嘅關係佢哋仲幫我改咗Menu▫️ Uni panna利用海膽配上日本蒸蛋味道好濃郁之餘又唔會太鹹蒸蛋上面嘅係海膽啫喱再加上魚子醬味道即時昇華▫️ Hokkaido Scallop(Fromagr Blanc & Sake Kasu)帶子配上日本蘿蔔帶子口感非常之好日本蘿蔔仲係用上sake同white cheese 去醃製▫️ Daily Catch 好鍾意食油甘魚嘅我好鍾意呢一個火炙油甘魚加入左芹菜仲有紫蘿蔔片再配上好醒胃嘅蕃茄凍湯口感好清新▫️ Signature Abalone Pasta南非嘅六頭鮑魚同手製嘅天使麵原來可以咁夾鮑魚汁,再加上龍蝦汁再用埋櫻花蝦帶出整到菜嘅味道我自己真係好鍾意😍▫️ Duck Breast(Citrus Beet Root)煙燻鴨配上大頭菜煙燻鴨肉質非常之嫩滑口感,簡直一百分▫️ White Peach Yogurt Ice creamWhite Peach沙冰加上左糖漿浸過嘅
早前去左一間好值得推介嘅餐廳

口感好清新

▫️ Signature Abalone Pasta
南非嘅六頭鮑魚
同手製嘅天使麵原來可以咁夾
鮑魚汁,再加上龍蝦汁
再用埋櫻花蝦帶出整到菜嘅味道
我自己真係好鍾意😍

▫️ Duck Breast
(Citrus Beet Root)
煙燻鴨配上大頭菜

呢一個甜品做結尾真係好滿足呀😍

Pazzi Isshokenmei
📍中環皇后大道中80號H Queen’s 2樓
2023-07-17 109 瀏覽
之前一直都想去呢間試吓😋因為覺得環境好靚好適合打卡,而家做緊優惠第二位半價所以就決定今次嘅紀念日喺呢度過啦🤡食過唔同類型嘅fine dining🥂, 我真心覺得呢一間餐廳俾到意想不到嘅驚喜我,每一道菜無論擺盤都好用心思,味道有煥然一新嘅感覺,我覺得係好值得再次到訪💓💓
2023-06-26
紀念日
  • Sweets
2023-07-05 105 瀏覽
心思思想食意大利菜,另一邊廂又想吃日本菜,應該如何選擇好?朋友提議去中環有一間通過精緻的日本傳統和經典的意大利風味的意日餐廳,名叫Pazzi Isshokenmei,環境舒適樓底高,落地玻璃望出去繁華嘅中環鬧市,食都食得優哉游哉啲,就決定去品嚐一次奇特的日本 x 意大利體驗。職員向我們推介晚餐的 Pazzi Kappou 6 Course Tasting Menu,還可以$488追加 Wine Paring,一邊品嚐一邊品酒最寫意。吃一點意大利麵包及意大利紫菜醫下肚仔。這一天不想吃牛,體貼的廚師幫我轉咗個和牛前菜,變做海膽做咗一個乾冰效果,要相機先吃,底下就是日本濃豆腐、龍蝦啫喱,海膽上面有金箔及法國魚子醬,突顯高貴氣派,而整體口感入口即溶比較Creamy。朋友很想品嚐這一個加 $138的招牌煎帶子配和牛牛脷,帶子很爽口,而牛脷質感很軟熟,旁邊也有一些舞茸菇、貴族蔬菜雅枝竹制造成的脆片及泡沫,脆片可沾上泡沫吃。野生油甘魚伴上粉紅白色薄切的蘿蔔,精心挑選的食材和前沿的搭配很有藝術Feel,而刺身亦是日本新鮮空運到港,油甘魚啖啖肥美,酸汁零舍醒胃。招牌鮑魚意大利手工意粉,特別加入櫻花蝦,以

吃一點意大利麵包及意大利紫菜醫下肚仔。

招牌鮑魚意大利手工意粉,特別加入櫻花蝦,以及雞肉高湯,從而令龍蝦鮑魚醬汁變得淡味少少,稀釋其醬汁濃度,好鍾意手工意粉條條彈牙有咬口,鮑魚軟熟。

主菜廚師幫我轉左慢煮鴨胸肉,肉質好爽嫩,配上法國特製醬汁,煎香個皮難怪特別香口,而粉紅色就是布冧泡沫。

今季廚師特別研發出春日甜品 - 櫻花北海道牛乳軟雪糕,有櫻花鹽及櫻花泡沫,清淡嘅櫻花味加上香濃的牛乳味道,好滿足呀

Pazzi Isshokenmei 中環皇后大道中80號H Queen’s 2樓
2023-07-04 111 瀏覽
一直都好想試吓位於中環佔地6000尺的 #藝術風意日餐廳🍽️「 Pazzi Isshokenmei 」當中最特別之處就是將日本人生活的居酒屋文化融入傳統意大利美饌中今晚同妹妹終於有口福可以去嘆下佢嘅 6 Course Tasting Menu《 #割烹御膳 Pazzi Kappou 》首先開支Champagne Cheers 🥂 先❣️⊰⊹════════════════⊹⊱💬 ✎ 食後感 :✨ ❤️【 AS Wagyu & Botan- Ebi Roll 】這一卷牛魔王最愛的和牛A5卷裏面有紅蝦他他、日本水菜及洋蔥底部的是用上了龍蝦熬製成的高湯啫喱以及旁邊的幾粒南瓜醬面頭的北海道海膽超鮮甜夾起和牛一啖放進口裏都會被其柔嫩肉質所感動唔食牛嘅朋友都唔使擔心係可以轉另一款菜式㗎 🧡️【 Hokkaido Scallop 】北海道帶子刺身鮮甜彈牙面頭經過火炙燒後介乎生熟之間經炙燒後略帶焦香更為香甜還有底部的日本蘿蔔是用上了芝士以及日本清酒漬去醃製因此食落去有微微清酒的香氣💖【 Daily Catch 】每日時令新鮮由日本空運到港的鮮魚今天就是野生油甘魚上面有著白蘿蔔及粉紅色蘿蔔彷彿鮮魚躲藏在雨傘下
一直都好想試吓位於中環
佔地6000尺的 #藝術風意日餐廳
🍽️「 Pazzi Isshokenmei 」

當中最特別之處就是
首先開支Champagne Cheers 🥂 先❣️

⊰⊹════════════════⊹⊱
💬 ✎ 食後感 :✨

這一卷牛魔王最愛的和牛A5卷
裏面有紅蝦他他、日本水菜及洋蔥
底部的是用上了龍蝦熬製成的高湯啫喱

倒入清清地嘅日本雞肉高湯
可以中和一下其較濃味道

每一條意粉都煮得恰到好處
軟硬度適中而且很入味

🖤【 Kyouto Himeushi A4 Wagyu Steak 】

Main Course 只需+ $288
就可以享用到這一道京都姬A4 和牛
驟眼睇牛肉脂肪紋理細緻
難怪一啖放進口裏肉質細嫩
口感柔軟還帶出肉汁的鮮味
齒頰留香叫人食指大動
旁邊還有一些甘筍、開心果醬的蔬菜等

🤍️【 Dessert 】

瞬間感受到春日櫻花嘅氣氛
欣賞廚師每一個季節都會轉換甜品
嚟緊夏天就會係芒果的味道喔❣️
2023-07-04 75 瀏覽
A fabulous dining experience ~ 以新鮮日本食材製作意大利美食的fusion 菜, 好有驚喜 💕 推介~ Signature Abalone Pasta Sakura Shrimp 南非鮑魚手工意粉,用龍蝦汁烹煮,仲有大量紫菜同櫻花蝦,味道十足,海鮮味濃郁,加入少許雞湯,balance返整體口味,而且意粉有咬口,加分Hokkaido Scallop Fromage Blanc & Sake Kasul火灸帶子厚肉,日本蘿蔔沾上白奶酪汁,味道有少少似淡淡creamy cheese sauce,引出帶子鮮甜味A5 Wagyu & Botan-Ebi Roll Uni, Lobster Jelly A5和牛肉嫩油香,加上鮮甜海膽,中間包著水菜,配清新冬瓜汁,令牛味更突出

推介~

2023-07-03 65 瀏覽
朋友帶我來到中環Pazzi Isshokenmei共享晚餐,餐廳裝修好靚,坐得舒適又自在,服務都幾好,貼心有禮貌,我地各人都叫左割烹御膳,很多道菜,非常豐富🤩首先會提供餐廳自家製麵包,真係幾好食,特別是牛油調味,同麵包好夾,係出面食唔到味道!接著,就到帶子,廚師煎得岩岩好,唔會過老,幾出色跟住就有手製pasta,份量剛好,太多會食唔到下一道菜🤣加入大量櫻花蝦乾,香氣十足,pasta唔會過腍,係我喜歡煙韌度主菜是A4牛扒,見到色澤已經覺得好吸引😝煎到5成熟左右,好多汁唔會好韌,沒有過多調味遮蓋牛本身味道,好想再refill最後食埋甜品就完結,真係好滿足

接著,就到帶子,廚師煎得岩岩好,唔會過老,幾出色

最後食埋甜品就完結,真係好滿足
2023-06-03
2023-07-03 63 瀏覽
同 去食住嘢傾生活❤️要搵個好地方可以俾我地傾計又打下卡😏👌So here we go 💕Pazzi Isshokenmei📍地址:中環皇后大道中80號H Queen’s 2樓💓全新行政總廚 Ken Kwok 曾任多間米芝蓮餐廳選用新鮮日本食材以製作意大利美食特色菜是扇貝和和牛牛舌搭配朝鮮薊泡沫!每款菜式都有獨特成分配搭不同的調味料💕Pazzi Kappou 割烹御膳 6-Course 套餐1️⃣ #A5和牛蝦肉卷用海膽的甜味配搭生A5和牛的滑加上鮮蝦肉蓉的鮮甜 很有層次每一口都有驚喜2️⃣ #北海道帶子配乳酪酒粕爽口彈牙的高質北海道帶子必定要試上搭配北海道白色乳酪的完美3️⃣ #帶子和牛舌配朝鮮薊泡沫 需加錢升級應該沒有食過朝鮮薊 那泡沫除了配主菜主廚還把皮烤了 把泡沫搭上 互相輝映4️⃣ #蕃茄湯紅菜頭鮮魚 (時令鮮魚)每天選定新鮮的魚給製成蕃茄湯酸酸甜甜超可口魚肉鮮嫩多汁 把簡單的魚煮得無與倫比5️⃣ #鮑魚櫻花蝦意粉鮑魚切出的大小剛好保留彈牙口感又能配搭意粉同食而不會突兀櫻花蝦帶出整個湯底的鮮味6️⃣ #米蘭式牛小扒選用最嫩滑的牛小扒 用麵包糠包裹炸成金黃色剛好與日本的吉列不約而同主廚很懂包牛肉的肉汁全
同 去食住嘢傾生活❤️
要搵個好地方可以俾我地傾計又打下卡😏👌
So here we go 💕

Pazzi Isshokenmei
📍地址:中環皇后大道中80號H Queen’s 2樓

💓全新行政總廚 Ken Kwok 曾任多間米芝蓮餐廳
選用新鮮日本食材以製作意大利美食
特色菜是扇貝和和牛牛舌搭配朝鮮薊泡沫!
每款菜式都有獨特成分配搭不同的調味料💕

必定要試上搭配北海道白色乳酪的完美

3️⃣ #帶子和牛舌配朝鮮薊泡沫 需加錢升級
應該沒有食過朝鮮薊 那泡沫除了配主菜
主廚還把皮烤了 把泡沫搭上 互相輝映

4️⃣ #蕃茄湯紅菜頭鮮魚 (時令鮮魚)
每天選定新鮮的魚給製成

Mona絕對係靚Place!💕
記得要book位先去啦😌
  • A5和牛蝦肉卷
2023-06-30 1356 瀏覽
今日我同大家介紹一間超有氣氛、食物高質嘅餐廳!如果有週年紀念、生日dinner都可以考慮位於中環鬧市嘅Pazzi 🇮🇹全新行政總廚 Ken Kwok 曾任多間米芝蓮餐廳,用新鮮日本食材製作意大利美食😋每款菜式都有獨特成分配搭唔同嘅調味料。如果想飲返兩杯佢哋有wine pairing㗎!✨A5 Wagyu & Botan- Ebi Roll(Uni, Lobster Jelly, Pumpkin Purée)薄切A5和牛卷配上鮮甜嘅海膽,卷住日本水菜,再加上鮮紅蝦蓉同龍蝦汁,好特別嘅配搭!✨Scallop & Wagyu Tongue +$138(Jerusalem Artichoke Espuma)呢個係Pazzi嘅特色菜!扇貝同和牛牛舌搭配朝鮮薊泡沫。再配炸artichoke skin,好多層次嘅口感😋✨Daily Catch今日有我好鍾意嘅火炙油甘魚🐟有芹菜同紫白蘿蔔片,配上酸酸嘅蕃茄湯凍湯清新口感,淺粉紅配綠色,顏色配搭好靚!💚🩷✨Signature Abalone Pasta南非六頭鮑魚配手製闊條麵,再用龍蝦同鮑魚熬製嘅汁,再加上櫻花蝦做點綴,精緻又好味😋✨Kyouto Him

✨A5 Wagyu & Botan- Ebi Roll

✨Scallop & Wagyu Tongue +$138
(Jerusalem Artichoke Espuma)

✨Daily Catch

✨Signature Abalone Pasta

✨Kyouto Himeushi A4 Wagyu Steak +$288
肉質好柔軟,配上柚子醬同開心果purée同果碎,清甜可口!

✨White Peach Yogurt Ice cream
白桃沙冰加上糖漿浸梨,再有plain yogurt配葉子餅乾。真係好好味!食到咁飽都食得晒!🍑

食完飯想喺Mona Bar飲吓嘢都好有feel㗎!記得book枱先啊!我哋星期一去都full晒😉
2023-05-22