2024-03-12
每次到尖沙咀食印度菜都係去重興大廈,去左幾次都覺得悶,今次朋友竟然揾到間印度餐廳係商業大廈4樓,真係大隱隱於市,唔特地上去都唔知有餐廳係到。一出電梯就見到店名Carat大大隻咁印係牆到,餐廳裝修有一種異國情調,加上侍應都係印度籍,整個體驗好像置身外國用餐。餐廳仲有個好大既户外位置,一邊望住尖沙咀街景一邊食飯都幾寫意。揭開餐牌真係有驚喜,餐廳除左有印度菜之外,仲提供地中海菜同西餐,種類繁多,睇到人花多眼亂,最後我哋揀左幾味招牌印度菜同地中海菜試下。秘制乳酪醬咖喱角配羅望子醬甜醬薄荷醬,乳酪醬混合其他幾種醬食落酸酸甜甜,少少咸,配上咖喱角,相當開胃。招牌天多里乳酪香料烤雞,外皮塗滿醬汁,酸辣惹味,雞肉烤完都好滑嫩多汁。傳統印度菠菜蓉咖喱雞加牛油烤餅,咖喱外表綠油油好特別,味道微辣,配上烤餅食簡直一絕,烤餅邊皮脆香,中間位有咬口,淋上咖喱汁食完一件又一件,停不了口。摩洛哥烤紐西蘭羊架配石榴汁,薯蓉及彩虹甘筍,一道地中海美食,羊架肉嫩味濃,加上石榴汁酸甜更開胃。新鮮甘筍上滿滿羊肉汁,惹味非常。