2023-05-17
今日收工去咗搵個friend, 由灣仔地膽帶咗我去一間超級好味嘅隱世拉麵店。平時如果自己係灣仔,係唔會搵到呢間拉麵店,因為係d 巷仔入面,而唔係大街。拉麵店以木系啡色及淺啡色為裝修,餐廳舖頭呈長型,因樓底較高好有空間感。有四人枱,亦有向牆嘅吧枱。我哋被安排去吧枱坐,好有置身日本居酒屋嘅感覺。餐廳員工服務態度非常親切,一坐低就問我哋要茶或是水。胡麻王豚肉拉麵 $80湯底黑芝麻味非常香濃,再加上豬骨湯底陪搭。調出豬骨湯嘅肉味來,非常清甜唔會過膩。 豚肉選了角切,非常厚身嘅厚切豬肉片,拉麵夠爽口彈牙。蝦汁帆立貝沾麵 $128湯底以海老熬製而成,非常濃厚嘅海蝦味,每一啖都好似食緊一隻海蝦咁。帆立貝非常大粒新鮮,有兩大粒。 還有一片厚切豚肉同切開嘅溫泉蛋附送。再伴隨木耳絲、蝦米仔、蔥絲同一片紫菜。 再以濃蝦湯底撈沾麵食,一試難忘,非常好味。和風餃子 $38將餃子整成一個薄餅,食落去脆得來又軟,非常好味😋。八爪魚丸外脆內軟,粉唔會太多,仲有八爪魚🐙在內。非常好味。日後再來灣仔會再試埋其他款式拉麵。
拉麵店以木系啡色及淺啡色為裝修,餐廳舖頭呈長型,因樓底較高好有空間感。有四人枱, 亦有向牆嘅吧枱。 我哋被安排去吧枱坐,好有置身日本居酒屋嘅感覺。餐廳員工服務態度非常親切,一坐低就問我哋要茶或是水。
胡麻王豚肉拉麵 $80
蝦汁帆立貝沾麵 $128
和風餃子 $38
將餃子整成一個薄餅,食落去脆得來又軟,非常好味😋。
八爪魚丸
外脆內軟,粉唔會太多,仲有八爪魚🐙在內。非常好味。
日後再來灣仔會再試埋其他款式拉麵。