2024-12-16 159 瀏覽
香港嘅冬天愈黎愈遲🥺適逢呢兩日天文台話氣溫驟降,唔洗諗緊係去打返個靚邊爐啦😬今次搵左間個名幾特別嘅火鍋店『舅父仔』感覺真係好似自己舅父開咁,因為老闆,服務員都好親切又好好笑容,又為我地介紹餐廳熱門鍋底,天氣凍介紹左我地食羊腩煲,仲有即叫即炸嘅黃金炸魚皮,自家製醬油比出面火鍋店無咁咸,自家製XO醬好好味,有元貝,蝦米🤩火窩店有抵食嘅2人及4人餐俾食客選擇,不過我地今次就散叫:黃金炸魚皮(必食),封門柳(小),招牌鴛鴦滑(墨魚滑拼蝦滑),花枝片,脆肉鯇。湯底揀左鴛鴦窩+$50:四川麻辣(大辣)拼藥膳花雕首先講下麻辣湯底,估唔到佢湯底有豬皮&鴨血,好多地方都係得湯,配料要另外點,咁樣又可以慳左兩款配料錢🤣本身我食得好辣嘅人 ,佢嘅大辣對我黎講冇感覺🤣但服務員好好主動問我夠唔夠辣,我話唔夠就走左入廚房拎左碗野俾我加辣,之後另一位服務員再問我,我話都係唔夠,又走多次廚房拎辣俾我,今次落完真係夠辣,服務員同我講下次要叫特辣🤣🤣🤣麻辣湯點少得薯粉,佢可以吸收湯底嘅精華,正呀喂藥膳花雕湯配料有紅棗杞子等藥材,呢個湯底好養生,飲完仲好暖身添,食到最後湯底變得好鮮甜封門柳:叫左小份,份量都唔細,雪花好靚,

湯底揀左鴛鴦窩+$50:四川麻辣(大辣)拼藥膳花雕

封門柳:叫左小份,份量都唔細,雪花好靚,肉質鮮嫩多汁,好重肉味

蝦滑墨魚滑兩者都好彈牙爽口,蝦滑食到有蝦肉係裡面,真材實料

另外想講店舖嘅竹蔗茅根係自家製,唔會太甜,飲到竹蔗味

唔知老闆係咪覺得我地好好傾&好欣賞佢地嘅食物,廚房炸左響鈴仲左兩條俾我地試,浸落個湯度好好食🤩多謝老闆

提外話黎店鋪有兩間房間緊冬至,食團年飯大家不妒考慮呢間小店,無論老闆定服務員都好親切,佢地亦會主動同食客傾計,感覺大家好似朋友一樣。
2024-12-15
  • 鴛鴦滑