2021-05-27 3672 瀏覽
早排朋友介紹吉蒂去這間位於中環小巷內的韓式居酒屋🏮講真,唔係佢介紹每次經過都唔知呢度有間咁正嘅Sool-Jip(술집)😍這間店門外完全無招牌😅不過好彩有啲小牌仔指示我哋搵到黎⋯一入去感覺好唔錯😌暗暗的燈光配上韓國音樂🎶加上全部都係睇唔明嘅韓文餐牌吉蒂又當自己去左韓國🇰🇷架喇🤣聞説這店由韓籍主廚Junwoo Choi主理佢曾於香港多間韓國餐廳工作更被邀於2018年韓國冬季奧運會嘅宴會為貴賓烹飪😱原來咁厲害👍🏻酒吧部份就由韓籍酒飲總監Daniel Eun負責來頭都好勁咁喎🤩唔理咁多點左兩款米酒,一款有汽(Oo:Lee:Sool Ssal)一款無汽(Dam: Un Premium)吉蒂個人比較中意有汽果款不過無汽嘅確實米味較香濃大家都可以因應自己喜好選擇😉食物方面點左一客Seasoned Whelk Salad作開胃菜,味道酸甜適中,而且螺貝相當爽口💯食韓國野點可以唔點炸雞🍗呢?只不過可惜這店的炸雞雖然炸得外面香脆但炸粉太多雞肉太少😅麻麻地!相反Braised Short Ribs幾唔錯😋豬骨燉得入味而且軟度剛剛好加上新鮮蔬菜配料,其
早排朋友介紹吉蒂去這間位於中環小巷內的韓式居酒屋🏮

唔理咁多
吉蒂個人比較中意有汽果款
不過無汽嘅確實米味較香濃
大家都可以因應自己喜好選擇😉

食韓國野點可以唔點炸雞🍗呢?
只不過可惜這店的炸雞雖然炸得外面香脆
但炸粉太多雞肉太少😅麻麻地!

相反Braised Short Ribs幾唔錯😋
豬骨燉得入味而且軟度剛剛好
加上新鮮蔬菜配料,其實應該係四個人份量
我哋另外再加入韓式粉絲索晒啲汁食
真係一流👍🏻👍🏻👍🏻
(原來我掛住食無影相😱)

即使已經有啲飽
我地都要追加多個Seafood Pancake🤪