2018-08-09
呢間Cafe身處商業大廈, 唔係由友人帶路都唔知, 確係繁華銅鑼灣的一道清泉餐廳分為室內/外坐, 裝修得幾型格又帶少少工業風, 設有梳化位, 三五知己坐一枱都唔錯! 若然秋冬天坐係室外位置用餐/飲番杯, 確係幾寫意!餐牌食物選擇由小食, 沙律, 餐湯, 意粉/意大利飯, 薄餅, 全日早餐到甜品都有通常係Cafe嘅Drink List係特別多選擇, 呢間都唔例外係咁多個選擇當中, 勝出者係佢.......................香蕉朱古力 ($44), 有熱有凍, 咁嘅溫度, 當然要凍啦! 第一啖先飲到香甜蕉味, 之後就係濃濃朱古力味, 飲到半杯都仍然保持香濃味!身為芝士控嘅我, 見到餐牌上有呢客招牌芝士薯條 ($58), 就梗唔會錯過啦! 鐵筒盛住香氣四射嘅薯條, 炸得夠乾身!邪惡到爆嘅呢客芝士醬, 香幼質地, 都唔知入面究竟用左幾多芝士去整成, 用黎伴住食, 罪惡感一路食一路上升, 腦裏叫住自己食多條好啦, 但隻手不由自主咁係咁用叉"吉".........................算數吧!!主食分別叫左2客扁麵, 一白一紅白組代表 : 芥末籽忌廉蟹肉雜菌意大利扁麵
主食分別叫左2客扁麵, 一白一紅
白組代表 : 芥末籽忌廉蟹肉雜菌意大利扁麵 ($118) - 將芥末籽及忌廉煮成香滑醬汁, 食到芥末籽質感及少少芥末味, 唔會嗆鼻, 每條扁麵被醬汁包圍住, 口感帶點煙韌!
扁麵伴住蟹肉及雜菌, 食起黎有蟹肉嘅鮮甜味道, 兩者配合得唔錯!
紅組代表 :意式香草茄蓉大蝦魷魚扁麵 ($128) - 酸中帶甜嘅醬汁沾滿每條扁麵, 味道醒胃, 夏天食幾岩口味!
魷魚圈爽口彈牙; 大蝦有成4隻, 蝦肉彈牙但欠缺味道, 海鮮類由魷魚圈勝出! 亦有車厘茄及甜椒絲增加甜味, 令呢碟扁麵變得更可愛!