2019-03-29
今晚同朋友去咗依間隱世嘅小店食牛肉麵。間小店門口好有外國田園風光嘅裝修感覺。有啲假嘅小麥草同門口貼咗間店嘅招牌菜。小店入面都以純白色為主調,裝修佈置都好有田園嘅感覺,有個小黑板,仲畫咗隻牛同啲麥草。而廚房附近,有塊黑色嘅當布,有少少想營造日式嘅感覺。點咗一個招牌紅燒牛肉蕎麥麵$58。一個滷肉便當$53。皮蛋豆腐$26。滷水拼盤(雞翼丶雞槌丶雞蛋)$38。同一個酸梅湯$10。首先個桂花薄荷酸梅湯都幾酸下,不過酸梅湯面頭都幾多桂花,而且薄荷味都幾濃烈。.皮蛋豆腐皮蛋汁超濃郁,而且皮蛋浸得好入味,有少少爽口,豆腐都好滑。滷水拼盤份量都好多,不過滷水汁唔夠入味。雞翼同雞槌都尚算多肉。滷肉便當個滷肉便當份量好夠,滷肉汁煮得好入味,滷肉煮得都幾淋,而且肥肉唔多,切得都幾細粒。招牌紅燒牛肉蕎麥麵蕎麥麵煮得好Q彈,紅燒牛肉都好大塊,而且啲牛肉花紋都幾靚,唔肥肉,幾容易嚼。塊蘿蔔都炆煮得幾淋。味道算不錯,計錢合理。
而廚房附近,有塊黑色嘅當布,有少少想營造日式嘅感覺。
桂花薄荷酸梅湯
皮蛋豆腐
皮蛋汁超濃郁,而且皮蛋浸得好入味,有少少爽口,豆腐都好滑。
皮蛋豆腐
滷水拼盤
份量都好多,不過滷水汁唔夠入味。雞翼同雞槌都尚算多肉。
滷水拼盤
滷肉便當
滷肉便當
招牌紅燒牛肉蕎麥麵
招牌紅燒牛肉蕎麥麵
味道算不錯,計錢合理。