長沙灣東京街旁有一個殘殘舊舊、人煙稀少的美寧中心,但這樣的一個殘舊商場卻內藏了不少驚喜,其中一家卧虎藏龍的就是居酒屋一笑食堂。這家食堂由富哥主理,店內只有8個位,隨時飲酒及廚師發辦!MM 上年介紹過,一直都想上黎試下!呢間小店裝修格局有少少似日劇深夜食堂,都係有一排吧台供客人落座,而師傅富哥係中間準備美食,拍檔Eriko就負責招待客人。小店買少見少,要好好珍惜係香港仲食到獨一無二,製作用心既小店。 如果唔想摸門釘,記得book 位呀!🌟慢煮雞胸沙律沙律係薯仔沙律,而慢煮雞胸既熟度岩岩好!配埋蜜糖芥末沙律汁,好開胃!驚喜既地方係沙律入面仲收埋左半隻流心蛋!又有雞,又有蛋,改名做親子沙律都得!🌟三色丼師傅係喺日本福岡學師返嚟,三色丼一上菜,師傅就行出黎親自教我點樣品嗜個飯,向我介紹福岡當地食法!仲行出黎親自為我加上醬油同芝麻。🌟櫻花蝦味增拉麵加糖心蛋個湯底好濃好好味!有好多配料係入面!叉燒好大塊!一定要加糖心蛋!

🌟慢煮雞胸沙律

🌟三色丼