2024-10-12
今日同老公去觀塘睇錶,然後夜晚就帶我去附近工廈來個fine dining。餐廳以簡約木系設計,空間非常大,燈光光猛。Menu以黑膠碟為材質,感覺好特別。set dinner有5款選擇,當中有5個courses同飲品。而各款courses擺盤精緻,每道款式都好吸引。Welcome drink:先黎杯接骨木花薑啤tonic泡沫,飲落有淡淡花香味,少少甜味,凍凍地。Trio Starter:職員細心講解三款前菜,先由淡味開始。先食阿根廷紅蝦桂花青瓜果凍伴黑魚籽,桂花青瓜果凍口感清新,凍凍地,味道清淡。之後就青檸柚子松葉蟹水晶脆殼,脆殼係空心,咬落好脆,松葉蟹味道鹹鹹地。最後就係伏特加西瓜,西瓜用vodka浸過,味道苦苦地,然後配左上面芝士嘅鹹味,中和返個苦味。椰香紅菜頭濃湯:好少有餐廳用紅菜頭做湯,湯味道清甜,好香椰奶味,營養價值高。忌廉蘑菇湯:菇味濃,飲到粒粒蘑菇,充滿口感。澳洲M5威靈頓牛柳:酥皮焗得夠金黃脆身,牛油味香。牛柳嫩紅色,夠腍,酥皮同牛柳中間有層火腿及蘑菇泥,食落好有層次感,不用點醬汁都已經夠味,唔錯。香草芝士烤龍蝦海膽忌廉汁意大利飯:龍蝦去殼原隻上,入口啖啖肉,配埋上面海膽
忌廉蘑菇湯:菇味濃,飲到粒粒蘑菇,充滿口感。
香草芝士烤龍蝦海膽忌廉汁意大利飯:龍蝦去殼原隻上,入口啖啖肉,配埋上面海膽忌廉汁,味道好濃,意大利飯軟硬適中,裡面仲有紅黃椒等爽口配料,甜甜地,好好食。
Trio Dessert Platter:三款 甜品,擺盤幾靚,各具特色。豆腐芝麻柚子撻咬落鬆脆,芝麻味香。紅棗桑葚沙冰夠冰凍,係紅棗嘅甜味,OK喎。而青梅酒薄荷氣泡水口感較清爽,去油膩感就最啱。
自家制菊花蜜梳打:飲到淡淡菊花味,mix埋梳打飲,有氣甜甜地,又幾好。
冷萃白甘庶咖啡:醇香咖啡配上甘蔗,甜味天然,又幾夾喎。