2017-02-07
今日係上環做完facial,所以就諗住就地搵下野食。上網見到附近有間拉麵店好有特式,所以就去左試下喇。由地鐵站行左10分鐘左右,就到左依間拉麵店。係門口見到地方都唔算闊落,但感覺幾有日本feel. 職員出黎招呼我地既時候同我地講日文😂入到去我地被安排左係靠牆既位置,個位夠放我地既隨身物品,餐牌中日英對照,牆上面仲有d牌仔掛住間鋪既菜式,都算係舒服既,加埋個日天氣好好,我地個位又望到出面,感覺都好舒適,而個陣間鋪唔多人,所以第一印象都幾好。坐低之後我地嗌左一個豬骨湯拉麵同埋no. 1拉麵,香油蒜同埋䓤都只可以揀要或者唔要,對於重口味既我黎講,食親拉麵都想要多香油,依一點實在係有少少不足。野食好快黎到,賣相正正常常,冇乜特別既地方,飲落個湯有d澀口,個麵唔知係因為浸耐左未食定係點,食落好淋,去到最尾個感覺好似有d脹左好淋好爛。不過如果唔係去到最尾既話食落都ok既。而個no. 1拉麵其實都八九不離十,材料就多左既,多左一隻溏心蛋同兩片肉,不過個麵都係偏淋,越食越章口,但d肉同埋個配料都係ok既,只係個麵都係越早食越好。總括黎講,今次依間野,如果唔計個麵既話其實都ok既,算係正正常常咁,位置雖