2022-08-04
小店位於上環嘅橫街窄巷裏面,比較隱蔽冇咁容易搵到!雖然係日式cafe,但係係地地道道嘅香港小店,紀錄曬香港呢幾年發生嘅事,一定要大力支持!舖頭裏面有吧枱有日式家庭餐廳嘅木枱,好有feel,環境坐得好舒服,裝修得好靚,食物都好高質,咁高質嘅日式cafe要比多啲人知!------------------------------🍙◖鹽燒鯖魚+富士山御結◗ $140定食set包咗醬油淮山漬、有兩道主食、手沖茶同埋櫻花福餅,好豐富嘅和風定食set!前菜嘅醬油淮山漬鹹鹹酸酸咁好開胃,當日嘅手沖茶係焙茶!主食方面有五至六款,今次揀咗鹽燒鯖魚同富士山御結,鯖魚外皮脆口,魚嘅油脂豐富,肉質嫩滑;富士山御結粉紅嘅外表好可愛,裏面係肉鬆沙律餡,食落甜甜地。甜品嘅櫻花福餅係紅豆餡,軟滑但偏甜。🍘◖醬油烤年糕串◗ $60年糕串甜甜地好煙韌,整得外脆內軟,連面頭塊紫菜都脆到卷起咗,仲食得出粒粒米嘅口感!係我極期待嘅小食,略嫌油咗啲啲,但都係我幾鍾意嘅小食!🍡◖宇治抹茶蕨餅白玉甜品杯◗ $80有五大粒白玉丸子,唔甜口感好煙韌!抹茶蕨餅茶味濃郁,有回甘,苦苦地同面頭嘅紅豆一齊食,甜度配合得啱啱好!🍰◖柚子芝士蛋糕◗
🍙◖鹽燒鯖魚+富士山御結◗ $140
🍘◖醬油烤年糕串◗ $60
🍡◖宇治抹茶蕨餅白玉甜品杯◗ $80
🍰◖柚子芝士蛋糕◗ $60
芝士蛋糕好creamy軟滑,柚子醬嘅味道令件cake食落更加香,酸酸地仲可以中和返芝士蛋糕嘅膩!
🍑◖完熟白桃乳酸◗ $100
粒粒日本白桃果肉,好清甜,混和埋甜甜酸酸嘅乳酸果汁,好清新消暑!
Encore指數:9.5/10
食物好高質,menu嘅菜式由主食到甜品都好啱胃口,絕對值得再訪!另外佢嘅咖啡都好講究㗎,每個月都有手沖咖啡精讀班!Cafe係pet friendly㗎,每逢星期日仲有駐場狗狗店主woahwoah,記得mark定時間去探佢班啦!