今晚收工嚟到馬鞍山附近,平時都比較少人呢一區,所以唔知食乜好。最後都係想OpenRice睇吓啲食評,最後決定試呢一間好有日本風味嘅餐廳「山海」呢間餐廳個鋪面十分之有日本嘅風味,佢嘅裝修都係用一啲黃色格調,比較多用木材。另外佢哋鋪面亦都唔會將啲枱放到密麻麻,而係每一台時間都有適當嘅空間。除此之外師傅都會響個吧枱度製作壽司,好似食緊omakase 咁😋😋今次我哋叫咗一款特別嘅壽司,火炙本鮪腦天壽司。我第一次試呢一款壽司,佢比我嘅感覺係好有魚油香味💓仲加埋一片紫菜,口感好豐富💓另外都叫咗一款12件嘅壽司$338。我揀呢款set係因為啲碟入邊嘅刺身都係我鍾意食嘅,例如海膽、拖羅、帶子、油甘魚等等。師傅一啲都唔孤寒,每片剌身都係大大片,口感好豐富💓我覺得呢度嘅刺身都做得幾出色,十分之新鮮👍🏼另外,值得一讚嘅係佢嘅炸蝦天婦羅,佢唔係用出邊平時日本菜嘅普通蝦,而係用一啲好大隻好爽好大彈牙嘅蝦😋下次會再叫。整體嘅用餐體驗都幾好💓💓

整體嘅用餐體驗都幾好💓💓
  • 炙燒本鮪面頰壽司