2024-07-11 260 瀏覽
今日我去咗間隱世老字號粉麵店。首先介紹個原條切魚片,一上枱已經見到魚片色澤鮮明,張新鮮嘅魚肉餃爛打碎,用咗簡單嘅調味,製成魚片之後拎去炸,保持咗魚肉原本嘅鮮甜,入口彈牙,外皮香脆。🐟之後試咗個南乳豬手撈粗麵,呢個係我嘅最愛。豬手煮到非常入味,南乳香味濃郁,每一啖都充滿濃濃嘅南乳香味。豬手嘅皮同脂肪部分炆到非常軟腍,肉質亦都唔會乾柴。搭配粗麵,啲麵吸收咗豬手嘅汁,食起嚟口感豐富,係好滿足。🍜再嚟就係鮮油奶多COMBO,跟餐飲品係凍檸茶。呢個combo係經典之選,香濃嘅奶多細細烘烤到金黃,牛油同煉奶完美融合,配埋凍檸茶,茶香清新解膩,檸檬嘅酸味同茶嘅香氣相得益彰。🥪🍋最後介紹個浄切腩四寶,有切腩、牛丸、墨丸同魚片。每樣都係嚴選食材製作,切腩肥瘦適中,煮得軟腍入味,口感豐富。牛丸彈牙,肉味濃郁。墨丸細緻彈牙,咬落仲有少少墨魚粒。
今日我去咗間隱世老字號粉麵店。