2020-05-17
上星期日,藤原君突然想去食中菜,所以就去左一間細個時去過既一間中菜館食lunch😋,雖然呢間主打街坊生意多,但質素一點都唔差!先講個擔擔麵,我發覺依家出面好多餐廳煮擔擔麵時,花生醬通常都煮唔勻,所以經常都沉底,形成一層辣油,一層花生醬既湯底😓相反,呢度既擔擔麵湯底真會煮過,除左辣外,仲帶帶一陣陣花生香味,所以都比出面既出品比較香!蒜泥白肉食落都唔錯。豬肉切得薄之外,仲好爽口。味道都好有層次,除左麻辣味外,仲帶有蒜香,雖然係有點辣,但真係食到停唔到口😋!不過價錢唔算平,建議兩人share會抵D!呢度仲有好少見既八寶茶賣。「八寶茶」用左八種唔同藥材,例如杞子和菊花等,相對比較養生!而且,八寶茶用左冰糖嚟調味,所以味道甜甜地,容易入口!我覺得呢間中菜館價錢貼地,質素都唔差,住附近既朋友,不妨去試下。