2023-09-25
📍朝 @asaizakayahk 今次去左間高質既居酒屋🏮門面裝修已經好有格調,入到去氣氛都好唔錯,置身於日本既感覺🏯食物種類都好多,有串燒、刺身、炸物等等應有盡有,總會搵到你想食嘅野🤓✌️🐽豚肉菜包卷 $58豚肉燒至焦香,再包著生菜一齊食;🤤一口咬落去,肉汁係口到爆開,勁juicy😋特別既係落左舖頭既秘製醬汁,味道酸酸甜甜咁,幾fresh🌿🦑唐揚魷魚鬚 $58炸完既魷魚鬚一啲都唔覺得好油膩,炸得幾乾身~炸粉好薄身,加入左海苔,所以食落好香,好加分🌟魷魚好煙韌彈牙,做到外脆內軟嘅效果,亦都係伴酒小菜之選!🍶清酒煮蜆 $88係伴碟上已經好有心思,砌到成朵花🌼咁~蜆幾大隻亦都幾肥美,食到淡淡嘅清酒味,帶點甜味!食到最後都忍唔住飲埋啲湯🤣有酒味亦有海鮮嘅鮮味😇🥢豆腐 $32豆腐做到外脆內軟嘅效果,外層好脆口,但入面嘅質地好嫩滑😚而個醬油絕對係昇華左呢道菜既關鍵,味道咸咸地好似燒汁😍配埋蔥花一齊食好match,亦都減低左油膩感!🐥月見雞肉棒 $48雞肉棒食落爽口彈牙,仲食到雞嘅軟骨😚沾滿月見蛋黃醬汁一齊食,兩者嘅味道配合得好好😋呢個一定係居酒屋必點嘅串燒👍🏻😚🐮厚燒羊扒 $78名副其實嘅厚燒,超
🐽豚肉菜包卷 $58
🦑唐揚魷魚鬚 $58
🍶清酒煮蜆 $88
🥢豆腐 $32
🐥月見雞肉棒 $48
🐮厚燒羊扒 $78
名副其實嘅厚燒,超級厚!!肉質鮮嫩,唔會覺得好靭~咬落去有肉汁!!!仲有淡淡的羊臊味🐑同時亦食得到羊肉嘅鮮味🤩
🐣雞腎 $32
一串有6粒,都幾大粒~食落比想像中爽口👍🏻佢有另外再調味過,味道咸咸地~
🍙明太子燒飯團 $38
飯團表面燒到燒黃色,似平時食到嘅飯焦,外層食落卜卜脆😌明太子放喺飯團面,份量啱啱好 😇包埋紫菜一齊食,唔錯!呢個飯團都好飽肚😝
🍑日本果酒 (蜜桃味)$58
果酒有三款口味可以揀:高知柚子/山梨密桃/青森蘋果,朋友就試咗蜜桃味~係水果味偏重嘅酒,味道甜甜地,比較容易入口,啱晒想試吓飲酒嘅朋友😆
🥃威士忌梅酒 $78
Whiskey 味好重!睇返原來有成14%酒精濃度🤓啱曬中意飲酒既朋友
~
🍨白米雪糕 & 🍧柚子雪葩 ($48 @1)
甜品當然唔少得啦!試左兩款甜品後,比較推薦白米雪糕,有淡淡既米香~😌為成餐飯作完美既句號😋
⭐️好味指數:9.5/10
📍 朝 (太子)
太子大南街39號地舖
#太子 #朝 #居酒屋 #威士忌梅酒 #果酒 #串燒 #刺身 #飯團 #明太子 #豚肉 #月見雞肉串 #sake #主題居酒屋 #朝ASA #隱世小店 #清酒祭#柚子酒 #hkfoodie