2023-04-23 62 瀏覽
朋友喺灣仔返工,帶咗我去食一間隱世法國餐廳🇫🇷 呢間餐廳有好多酒之外,仲係有專業Dry Aged 食‼️心動不如行動,就去咗食啦😍Beetroot Cured Salmon用紅菜頭醃三文魚,特別甜😍 外邊圍住嘅係脆卜卜嘅薯仔曲奇,上面仲用咗啲芥末籽做點綴✨味道酸酸地好醒胃💕The Victuals Oysters法國生蠔,食落金屬味重啲~下面加咗由3種不同蠔整成嘅cream,試管入面係餐廳自家製提煉嘅法國蔥油,食落超級鮮💕Pan Seared John Dory呢款係深香魚,魚皮好香脆,魚肉好嫩滑又有彈性,味道濃郁✨下面有蘿蔔及蘿蔔汁,配菜有香脆嘅炸羽衣甘藍🥰30 Days Dry Aged 'Cedar River' Prime Striploin 西冷牛扒經歷30 days Aged,能夠鎖住肉汁之外,令到牛味更加濃郁🥰配菜有西蘭花及由三種不同種類薯仔整成嘅薯蓉,特別香✨Matcha Choux au Craquelin呢款甜品外觀好似泡芙,味道好豐富,有蘋果蓉及果肉,好似cream嘅Matcha 好軟滑~開外埋佈滿焦糖碎,以及用開心果配糖霜點綴,真係有別緻又好味😋

Beetroot Cured Salmon
The Victuals Oysters