2025-01-17 733 瀏覽
今晚約左朋友黎觀塘依間隱世西餐廳食飯。餐廳座位寬敞,以木系為主,環境舒適。一坐下職員就遞上QR code自助落單,方便快捷。朋友係正宗嘅牛魔王,所以黎到梗係叫曬兩款唔同嘅牛啦!第一款係美國1885安格斯肉眼,我地揀左5成熟,肉味都幾重,油脂分佈平均,燒得剛剛好,非常香口。另一款係慢煮牛肩胛肉,肉質嫰滑,咬落鬆軟多汁。兩款牛扒都有三款醬汁選擇,仲有脆卜卜嘅蒜片,仲要有暖盤保溫,唔係誇張,真係眨下眼就已經清碟。再黎就叫左一碟蒜香蟹肉意粉,店舖真係好細心,有得揀辣、小辣同埋唔辣,蟹肉勁多,蒜香味濃,唔會有油膩感。其實已經好飽,但見到啲甜品咁吸引,無理由唔食,鍾意開心果嘅我唔駛選擇,一眼已經鎖定開心果忌廉配麻薯、士多啤梨梳乎厘班戟,仲要係聖誕版,一見到個聖誕老人真係食都食得好開心。依個甜品真係好有誠意,開心果醬加開心果粒粒,味道濃郁,旁邊仲有麻薯加朱古力碎,配料豐富,甜度適中。最後,朋友叫左杯Leffee,係一杯比利時金啤酒,朋友話好少餐廳會入依款啤酒,味道帶有香蕉丁香味,真係好特別;而我就叫左杯Lychee Rose Ale,荔枝和玫瑰糖漿的湯力水,杯上加上少量玫瑰乾花,味道清香不膩。
一坐下職員就遞上QR code自助落單,方便快捷。