2015-08-13
最近好多朋友都話去食韓國野,有朋友就介紹這間大圍的韓國食館,所以就約埋三五知己一齊黎試下有幾好食啦。平時都有食過好多韓國野食,今次來到這間新派韓食館,就門面來說,確實有點韓風新潮的風格,在平凡的大圍商場裡面,尤其吸引。除了聽朋友推介,仲上埋openrice睇定有咩好介紹,今日就選擇左幾個款式。1. 醬醃莞島鮑魚好少在韓式食品中食到鮑魚,今次真是意外收獲,鮑魚大大隻之餘,加埋秘製醬汁,確實是必食之選。2. 清河醉雞翼另一款比較新奇的小食,一般的韓式雞翼好少用到酒來調味,這個新潮的小食值得一讚。3. 漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯這個是朋友推介,有專人即場在旁製作,誠意作品。問過店長,原來他們請來的都是韓國學生,在香港交流讀書,在這裡做兼職。唔知係唔係睇住韓國人親手煮,食落真係充滿韓式風味。又一款必食之選。4.火焰芝士豬仔骨這個是上openrice,睇到好多人都有食,所以一定要叫來試試。這款都係有專人服侍,即場製作。這種可以悠閒地睇住整個製作過程,之後慢慢聞到芝士味道,直到專人將芝士包住豬仔骨,再送到我地碗中的整個過程,可以說是一種享受。心情愉快,再品嚐到咁好味的芝士豬仔骨,正。5. 海軍隊長鮮
好少在韓式食品中食到鮑魚,今次真是意外收獲,鮑魚大大隻之餘,加埋秘製醬汁,確實是必食之選。 2. 清河醉雞翼
另一款比較新奇的小食,一般的韓式雞翼好少用到酒來調味,這個新潮的小食值得一讚。 3. 漢拿山芝士蛋溶岩豚肉炒飯
這個是朋友推介,有專人即場在旁製作,誠意作品。
唔知係唔係睇住韓國人親手煮,食落真係充滿韓式風味。
又一款必食之選。 4.火焰芝士豬仔骨
碗中的整個過程,可以說是一種享受。心情愉快,再品嚐到咁好味的芝士豬仔骨,正。 5. 海軍隊長鮮貝鍋
食韓國野,當然唔少得叫個鍋啦,就算是新派的韓食館,都保留住這份韓國人一定要有鍋食的傳統。
這個鍋好豐富,有蜆、青口、蠔仔、鮑魚、什菜、韓國手打烏冬,配個韓式湯底,應有盡有,一流。 6. 草莓水果冰茶
飲品方面,以新派來說,都算有不同配合的飲品,今次就選擇這款草莓水果冰茶,在夏日炎炎的日子裡享用,特別好飲。