2019-05-06 61 瀏覽
Happy Friday緊係約埋個姊妹去食餐好la! 聽講,元朗有唔少臥虎藏龍既餐廳,所以我一早係open rice search一間叫「吟」既日本餐聽,希望可以品嚐一下日式鐵板既之味。位置入到黎元朗已經餓餓地,仲要搵餐廳位置環境鋪仔細細,圓形店坐到6台人,可見司傳會專心服待我地,對客人既重視程度都好高架坐低無耐,廚師已經為我地準備好每人一碗雜菜沙律。沙律新鮮鮮甜,內有黑醋,食落去非常開胃。 之後,廚師為我地準備了兩杯三文魚子蒸水蛋。水蛋香滑鮮甜,再配合一粒粒唔腥既魚子,兩者既配合令菜色唔會太單調。 終於黎到第一道主菜 - 北寄貝紫菜湯。北寄貝非常鮮甜,加上香甜既紫菜湯,令這道菜有昇華既作用。 第二道菜係烏魚子象拔蚌。炒香既象拔蚌非常有鑊氣,再加上小小既烏魚子,令象拔蚌更香。 第三道係北海道帶子。帶子非常鮮甜,煎香後,外表更香口,再蘸左柚子胡椒,兩者既配搭非常好。 第四道菜就係北海道鮑魚。鮑魚既肉質煙韌、可口,唔需要加任可調味,鮑魚本身既鮮,再加上廚師既技巧,令鮑魚既味道香濃。 第五道菜係牛油龍蝦膏炒龍蝦。龍蝦肉本來已十分爽口,再加埋牛油及龍蝦膏,令龍蝦既肉質更鮮甜,可口。 第六道係鵝
Happy Friday緊係約埋個姊妹去食餐好la!

位置
入到黎元朗已經餓餓地,仲要搵餐廳位置

坐低無耐,廚師已經為我地準備好每人一碗雜菜沙律。
沙律新鮮鮮甜,內有黑醋,食落去非常開胃。
之後,廚師為我地準備了兩杯三文魚子蒸水蛋。

第六道係鵝肝多士。鵝肝既肉質可口,入口即溶。加上一抹蘋果醋去中和番鵝肝的油膩感,食落去唔會大油膩。
第七道係沙糖多士。外脆內軟既感覺,令人想一試再試,食過返沉味。
第八道菜係宮崎A4和牛。牛既肉質香濃、可口。
只要咬三四擔,肉已經完全溶化。 第九道係和牛炒飯。
廚師去除牛肉肥膩既部分後,會將該部分切粒,再與白飯、雞蛋一齊炒,每一擔都能夠感到牛肉既香味。

整體黎講,食物既質素同水準非常高,值得大家山長水遠去到元朗一試。