2017-02-08 271 瀏覽
金日 約左人去黃埔行個圈。見有時間就係紅堪落車行過去。途中見到呢間死野~~~嗚~哇~我當堂嚇一跳。然後真係笑左出黎。作為一個大埔友。當朋友問我大埔有咩好食既時候。一定都係答三多呢個唯物既答案。但作為一個大埔友。其實我一次都未食過佢。。。但如果再有人問我大埔有咩好食。我諗我可以好唯心咁答冇野好食。因為三多都係其他地區開左分店喇!既然係咁。今晚就一嘗三多啦!講起三多。有咩多?雞比多。邪惡野多。艾雞比既人多小食店比我既感覺。就好似狗仔粉咁。但原來5係咁。。呢間野企理之余。仲好乾淨。每張台都有紙巾盒。食雞比仲比埋膠手套你。衛生又方便。讚咁一黎。緊係艾雞比啦!大大隻雞比熱辣辣。真係好想一啖咬落去(千祺5好.會辣親)慢慢咬。先會發現到真諦。。第一次食炸皮可以咁薄。仲帶有少少辣味同香味又5會食到燶味。以前一直以為炸皮厚先會卜卜脆。甚至食過好肉大大咁炸皮厚過肉既邪惡野。點做到嫁其實。而最邪惡既係皮薄之余。肉都好嫩。仲要係嫩到好正果隻。(話說間鋪頭仔仲會播下歌仔。係我食緊雞比既時候佢咁岩播緊一生中最愛。機心好重啊)大雞比真係超正跟餐有杯野飲。叫左杯爆珠0查。一杯雀巢0查加0再加爆珠。幾攪笑下。因為0查本

咁一黎。緊係艾雞比啦!
跟餐有杯野飲。叫左杯爆珠0查。
一杯雀巢0查加0再加爆珠。幾攪笑下。因為0查本來偏甜。但可以督下0檬加下味。最特意係爆珠。平時食開既爆珠都係都少少力咬開。呢度既爆珠都係好皮薄

淨係一隻雞比緊係5夠候啦!再叫再叫
講到邪惡。炸丸排第2睇怕雞比第一冇異議
叫左墨丸同芝士丸。粒粒炸丸都炸到岩岩好5會老仲好金黃。咬落去真係加哂分。仲有少少酸汁點綴下。一流
仲有勁邪惡既芝士丸
真係流哂出黎。正啊
仲有第3把交椅雞軟骨。會落到第3係因為佢上面既椒鹽味5好夠。辣味重手左少少。但勝在夠熟好淋又5會硬。咬落5油仲好香噴噴勁惹味。雞軟骨係成晚最5油既神物
仲有是油炒粉
5係好記得咩名。但應該差5多。當呢個野棒左上台。陣是油王香味真係可以用撲鼻而來黎形容。差在係油左少少。但諗到要炒粉。都明既~好在平時多做運動
每一舊都好完整。真係好食到是油王既香味。但野飲飲哂。食左幾舊味蕾開始慣左。但口感都仲係度
我地仲叫左個雞塊諗住同老乜既比下。講起老乜上次5比醬真係把己火

講反呢個先。佢既雞塊係用反正常既雞肉去炸。5同老乜5知係咩肉再加大量調味料。呢個起馬食到雞肉味。仲有個醬(疑似茄汁冇深究)酸味味幾開胃。呢個應該最頭食先岩

食左咁多。。都好似5夠候。。傳說小食係第2個胃原來係真既。。咁。緊係要艾多隻雞比啦
好煩惱係有老水同炸2款。。但邪惡起左頭。緊係要直落啦
安歌左炸既
我係食第2隻先知應該係拎住竹籤食。。蠢左。頭一隻係拎骨位。熱到

同樣既出色皮薄肉嫩
咬落去果下諗。等佢炸一陣都係值得既
用語言真係好難形容果種皮薄肉嫩
塊皮真係勁薄。薄之余仲好脆。加上調味。一流。順帶一提每張台仲有辣粉。試左落少少。真係幾辣下
原汁原味就夠正喇
食左成日邪惡野。跟餐點都艾反杯健康少少。。
柚子0密(熱)。有少少後悔艾左熱飲。因為5可以一啖扯哂去。柚子味好香。清味蕾一流。又健康
(食咁多冇資格講)不過要等佢涼少少先有得飲

• 三多炸脾