*永遠不會令人失望的雞湯*今次唔係第一次食金鶴,雞湯拉麵真係行內數一數二;有日經過見到今期做軟殼蟹主題,friend子係軟殼蟹控, 所以帶佢見識下世界😎雞白湯拉麵水準依然維持高質!湯底仍舊濃郁,即使開咗好幾間分店都冇降低質素,抵佢持續人氣高企!慢煮雞柳不用說,依然是很嫩滑,俾初次幫襯金鶴嘅friend子試一啖,佢都話未食過咁精華嘅雞湯拉麵,仲一口氣飲咗我半碗湯😑!!另外有一個私人發現係:胃口差啲嘅時候飲碗雞湯好好多,其實適逢食個日無乜胃口,飲完個雞湯即刻成個人舒服曬。今次要介紹下軟殼蟹拉麵,因為我自己麻麻地蟹類,但friend子就讚口不絕,首先湯底是微辣的,另外再配一碟辣粉,如果覺得唔夠難可以自己調整;第二,隻軟殼蟹有手掌大隻同好厚肉!坊間少見!之前見過其他軟殼蟹真係得個殼,裏面冇乜肉,金鶴的軟殼蟹一咬開係啖啖肉!超乎預期呢!拉麵仲有配燒五花腩,不得了,將油脂嗰層燒到煙煙靭靭,而唔係成啖油個種淋,有咬口之餘又覺得唔會太肥膩,同時保留豬油香,仲有成兩大條咁多,呢個燒五花腩真係加分不少!軟殼蟹拉麵嘅湯底都係比較唔同,由於試唔出係乜嘢材料,於是好奇問店員,湯底由三種結合而成包括辣醬、豬骨同鰹
*永遠不會令人失望的雞湯*

軟殼蟹拉麵嘅湯底都係比較唔同,由於試唔出係乜嘢材料,於是好奇問店員,湯底由三種結合而成包括辣醬、豬骨同鰹魚,配合得不錯㗎~ 不過當日狀態麻麻地嘅我都係鍾情雞湯多啲😜