2019-04-07 66 瀏覽
今日係喺旺角掃街之旅,一定要試晒出名嘅小食。好耐以前已經聽過呢一間雞蛋仔鋪頭了,一直都好想試吓佢嘅抹茶麻糬雞蛋仔,因為身為抹茶同埋麻糬喜好者嘅我,冇理由唔試吓嘅!鋪頭都幾多人排隊,係買咗之後都等左成十零分鐘到先有得食。宇治抹茶麻糬雞蛋仔,盛惠$30。呢個價錢真係唔平,不過我覺得都值得一試,因為真係試過先知好唔好食。首先第一個感覺就係覺個雞蛋仔好軟,唔似平時食開既香脆可口,係呢方面都有少少失望嘅,但可能係因為新鮮整起,應該擺一陣先食效果會好啲嘅。另外,雞蛋仔嘅抹茶味唔算好濃烈,但係差唔多每一粒雞蛋仔都會充滿麻糬,達到左我想食麻糬嘅目的。不過我諗我淨係會食一次,係價錢試同味道上我都覺得整體來講係一般嘅。
鋪頭都幾多人排隊,係買咗之後都等左成十零分鐘到先有得食。

宇治抹茶麻糬雞蛋仔

2019-04-07
10 分鐘 (堂食)