2024-06-18 244 瀏覽
難得約齊腳,湊夠一個墟岀嚟食飯,正煩腦緊食咩之際,同事介紹黃埔呢間中菜酒樓,起初都一半一半,不過同事話個招牌避風塘炒蟹好正,一向最迷避風塘炒乜炒物嘅我,梗係要試啦!3個人點了個避風塘炒肉蟹、BB乳鴿、醉酒冰鎮鮑魚、啫啫通菜煲、燒鵝叉燒雙拼。碟碟都有驚喜。避風塘炒蟹:蟹肉結實,蒜蓉夠乾脆惹味,我一匙一匙咁樣不落口食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻紅燒BB乳鴿: 乳鴿皮脆、肉多汁又夠亂 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻啫啫通菜煲: 個煲上枱時,D汁仲渣渣聲,真係好嘢味。同場笑料加映,個friend 一咬通菜,d 汁bee左去對面😂👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻燒鵝: 本身吃貨嘅我起初覺得係酒樓食半隻3xx 都幾貴,不過我個friend 話想食,咁叫左個例牌試下,嘩、嘩、嘩,真係一分錢一分貨!真係冇得輸。👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻醉酒冰鎮鮑魚: 本人就覺得酒味唔夠濃,不過個老闆帶左個大廚岀嚟解釋,話因為佢哋係用清醉浸,我諗係sake 卦,所以冇一般花雕咁濃烈。👍🏻👍🏻最後送咗碗綠豆沙糖水: 唔太甜,免費我又覺得ok 喎!

紅燒BB乳鴿: 乳鴿皮脆、肉多汁又夠亂
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

最後送咗碗綠豆沙糖水: 唔太甜,免費我又覺得ok 喎!
避風塘炒蟹
避風塘炒蟹