2024-02-05
餐廳:黔滋味菜式: 貴州風味/粉麵/米線地址: 大埔八號花園2座地下3號鋪阿哥住大埔,佢呢個地膽介紹我去「黔滋味」食貴州米線,原來八號花園好易去,只需要在大埔墟火車站A3 出口落隧道,乘接駁巴士K12便可直達,今日一於去試吓😃小食我哋揀咗涼拌萵筍,我哋揀BB辣,啱晒唔係食得好辣嘅我哋,但又想刺激食慾😊主食我哋點了「海鮮粉」,大蝦、青口及魷魚每款有兩件,食材全部新鮮有鮮味;另外「三鮮粉」分別有扎肉、蕃茄及木耳,扎肉尤其出色,都係老闆娘自家製的,薄薄的但有口感;還有,個人覺得手打牛丸都係好正,皆因牛丸牛味濃郁,彈牙多汁,好好味呀👍很欣賞老闆娘用心製作自家熬製的五指毛桃豬骨湯底 ,喺坊間好難食到呢啲無味精嘅湯底,真係湯都可以飲埋;另外米線夠滑及爽口彈牙,喜歡吃米線的一定不要錯過,真係正❤️飲品我們點了「玫瑰花黑枸杞茶」冷熱各一杯,雖然係喺小店進食,感覺也十分滿足呢!
菜式: 貴州風味/粉麵/米線
地址: 大埔八號花園2座地下3號鋪