2018-01-12 156 瀏覽
海鮮是一樣會令人着迷的食物,呢一日朋友帶咗我嚟一間專門食海鮮嘅Oyster Cove試下。我哋首先叫左唔同嘅海鮮來試試看。仲有SAUCE帶子是咁多海鮮之中相對地淡味的,因此要第一個吃先。食落去非常有咬勁,味道濃郁,我比較喜歡有口感的、有嚼頭的,因此這個非常合我胃口,還要是非常鮮甜的。有朋友最鍾意嘅生蠔分別有Honey Point,Lambert,Majestic,Gillardeau. Honey Point細細隻;Lambert好夠海水味,是我最鍾意的類型;Majestic,Gillardeau諗返都流口水,因為蠔味好鮮甜,色澤光鮮,大大啖好爽口。紅蝦、法國藍蝦和scampi僅次試嘅係紅蝦,體型巨大,蝦肉味道鮮甜,佢個蝦頭幾有睇頭,非常之厚大。一問之下原來佢蝦頭有好多可食用的蝦膏,雖然份量唔係好多,但係超級濃郁又好食。scampi好夠Q彈,口感不錯。而法國藍蝦水準都沒有教人失望,感覺上質地黏立立的,並且擁有一條藍色的蝦腸,非常之特別和珍貴,有幸在尖沙咀這兒品嚐到。cherry stone質地少少爽實,海水味非常之重。海膽質地好滑,味道唔會話好苦澀,好重海水味,仲要係成板上,滿滿是幸福

我哋首先叫左唔同嘅海鮮來試試看。
仲有SAUCE

帶子是咁多海鮮之中相對地淡味的,因此要第一個吃先。

Honey Point細細隻;
Lambert好夠海水味,是我最鍾意的類型;

紅蝦、法國藍蝦和scampi

scampi好夠Q彈,口感不錯。

cherry stone質地少少爽實,海水味非常之重。

海膽質地好滑,味道唔會話好苦澀,好重海水味,仲要係成板上,滿滿是幸福的感覺。

餐廳會附送紫菜,可以包住嚟食,感覺都唔錯!紫菜仲要可以refill,非常之大方得體,值得一讚。

值得一提嘅係我好鍾意呢一個法國Baby Blue青口凍食
原因係平時食開嘅青口都會一大浸青草味,令人有點抗拒,
但係估唔到呢一款完全冇咗呢隻味,口感非常之彈牙清爽,深得我心,呢一款刺身有超多隻,好似食極都有咁。

2個人食個海鮮盤就7成飽喇,叫多一碟熟食就啱啱好。

我們點了一客鵝肝意粉
鵝肝經過香煎,並且非常完整地上碟,非常之好食又甘香。
另外意粉彈牙得很,意粉汁好夠,充滿忌廉牛油味,一級棒。

我肯定會推介比鍾意食海鮮嘅朋友嚟呢度,因為實在太美味,令人難以忘懷。