2024-12-05
前幾日同朋友去咗尖沙咀「宴」食晚餐,呢次真係好特別,因為氣氛同啲小食都好有驚喜,每道菜都帶出唔同層次嘅滋味,真係幾難忘。佢哋嘅炸沖繩魷魚鬚一上枱就聞到陣陣香味,炸得夠脆,咬落去爽口唔油膩,仲帶住啲鹹香味,好啱一邊飲啤酒一邊食,開胃又滿足。雞肉大葉串燒伴梅子醬雞肉香香哋,梅子微酸好特別,加埋大葉嘅清香,食落去層次豐富,好有日式串燒嘅風味😋呢道螢光魷魚漬口感好有嚼勁,醃製過帶少少甜味,食到有返日本嘅味道,真係幾難忘🤤仲有佢哋自家製花生豆腐滑滑溜溜嘅豆腐加上濃濃花生味,入口即化,味道唔會太濃,好有驚喜!平時唔係咁易食到咁有心思嘅花生豆腐👍呢杯梅美人梅酒嘅梅子味香甜又清新,酸酸甜甜好解渴,飲完好舒服,仲幫我哋平衡返其他小食嘅鹹香味。仲有必飲嘅三得利生啤酒,啤酒夠冰凍,飲落去好順口,加埋炸物一齊,真係滿足晒🍺成餐食得好自在,成枱小食夠特色又帶住啲日式風味,三五知己聚舊真係好啱。呢次晚餐聚會真係一個值得回味嘅夜晚,下次一定會再嚟試試其他菜式😌~