2022-05-12 617 瀏覽
今日試左位於半島酒店商場既日式fine dining 餐廳-釧~先講講餐廳既格局,裝修以橙黑色型格路線為主,主廳分開壽司吧枱同餐枱兩部份。壽司吧枱以月相為背景,裝修瑰麗優雅(有少少K11 Muses感覺)係食omakase食區;餐枱區係以庭園裝修為格局,只有三張餐枱中間用通空嘅花紋我係鐵板分開,可以選omakase或Table Menu;空間唔算好大,但裝修好有氣派~我同閨蜜二人坐餐枱區選擇左新推出既Chef Recommendation Table Menu。全張餐單總共有10道菜:1. 鵝肝紅菜頭配薄荷熱情果啫喱2. 刺身盛合:白蝦,真鯛,金目鯛,野生大拖羅3. 吉列花膠配柚子松露胡椒蛋汁4. 海鮮三點盛:燒北海道鮮帶子配迷你蕃茄紫蘇莎莎醬炸雪場蟹青檸綠茶鹽海膽天婦羅配日式燒汁5. 原盒魚子醬配沖繩花生豆腐 (@Royal Caviar Club)6. 焗龍蝦配三文魚子7. 炭燒鹿兒島黑毛和牛西冷配松露柚子胡椒牛汁8. 松葉蟹燴飯配炸沙甸魚苗9. 日本鰹魚高湯配關東遼參10. 日本豆乳奶凍配醬油黑糖漿Bonus: 黑芝麻朱古力成餐飯食咗兩個半鐘,超級滿足,呢個餐單好似食緊一餐法國f

全張餐單總共有10道菜:

4. 海鮮三點盛:
燒北海道鮮帶子配迷你蕃茄紫蘇莎莎醬
炸雪場蟹青檸綠茶鹽
海膽天婦羅配日式燒汁
海鮮三點盛: 燒北海道鮮帶子配迷你蕃茄紫蘇莎莎醬 炸雪場蟹青檸綠茶鹽 海膽天婦羅配日式燒汁

6. 焗龍蝦配三文魚子

10. 日本豆乳奶凍配醬油黑糖漿
日本豆乳奶凍配醬油黑糖漿

Bonus: 黑芝麻朱古力
黑芝麻朱古力

成餐飯食咗兩個半鐘,超級滿足,呢個餐單好似食緊一餐法國fine dining一樣,但係就用咗日式嘅食材或者烹調手法來製造,體驗好特別,性價比好高!而且每一道菜都好有心思同驚喜,下次會試吓omakase餐單,嘻嘻~
鵝肝紅菜頭配薄荷熱情果啫喱
刺身盛合