2022-01-24
為了確保攞到一張比較好view桌子,前一個月就向餐廳訂位。用餐前一天收到電話,詢問想不想嘗試佢哋出名嘅叉燒,對話中我問了一些問題,對方很有禮貌同耐心地去找答案,值得讚賞。入到餐廳 first impression 就有一種中西合壁豪華嘅裝修,有足夠活動空間。食物方面,帶有一點酸甜入口夠滑嘅「鵪鶉髀」真喺名副其實嘅開胃菜, 食完好開胃。毫無疑問,個「蜜汁西班牙黑豚肉叉燒」水準係一流。暖暖的外脆內軟,重有好香嘅蜜糖味,必食菜。但要提早預訂。食中餐,都要食番啲傳統菜,湯/羹也要搵度個平行點,不可以太酸也要足夠酸度,呢度絕對做到。「魚湯帶子菠菜羹」足料好味。啖啖菠菜,啖啖帶子,超滿足。跟住係「三文魚子露筍煎帶子」,特別嘅醬汁醬將帶子海鮮味提升嘅同時可以掩蓋到腥味,夠微妙。「沙爹磨菇炒鴨肉」好味, 但係相對其他菜色比較冇咁驚喜。呢餐特別想飲紅酒所以就試咗呢個Burgundy嘅pinot noir。Pair得唔錯,酸性將鴨嘅味道發揮得更盡致,幾滿意自已嘅選擇。個人認為甜品喺中菜嘅弱點,但依然非常衷心多謝個甜品surprise。As expected,有高水準跟食客溝通,提高整個用餐體驗。In co
「魚湯帶子菠菜羹」足料好味。啖啖菠菜,啖啖帶子,超滿足。
「沙爹磨菇炒鴨肉」好味, 但係相對其他菜色比較冇咁驚喜。
In conclusion,今次一嘗高級中餐,喺一個難忘的體驗。