2016-07-13 380 瀏覽
第一次咁晏黎食,近年延長左營業時間,生意難做,不過係好野既就無有怕啦。食客都比較少,可以舒舒服服、不急不忙、安安靜靜地嘆碗靚麵喇 ﹗都有段時間無黎幫襯,加價了 ﹗我最愛的辣椒油,只要渣唔要油,又香又辣永恆不變,最少要一碟滿滿的才能使我滿足 ﹗新蔡潤記辣椒油,唔係個個都頂得住,我就勁愛佢既香辣程度喇,每次最少要一小碟滿滿先夠配一碗麵架 ﹗介紹左比同事們,大家都非常喜歡,間中我都要幫佢地入貨呢。新蔡辣椒渣兩大碟,減壓良方,藥到病除!魚蛋鴛鴦加底加牛腩走蔥,都唔知幾多年無係度食到熱騰騰、出晒煙既湯麵喇 ﹗經常都只係微暖,唔夠熱,今次勁開心 ﹗先黎當然試個湯啦,加上少少牛腩汁味,好清甜,好好飲,真係停唔到,我未試過成碗湯飲晒架,湯底超水準 ﹗鮮味、魚味濃、彈牙既魚蛋終於返黎喇,不枉我一直都不離不棄。我對新蔡既牛腩一向都唔多好評,今日再試,發覺佢地開始有自己既風格同味道。牛腩係瘦肉質感,不過炆得夠腍,而且保留左牛肉原始鮮味,肉汁非常豐富,今次好滿意,讚 ﹗Keep 住呀。魚蛋河加底加粉腸走蔥,湯底清甜夠味,難得晏晝五點幾仍有始味道,好少可。粉腸質數大躍進 ﹗飽滿肥嘟都外形,皮層爽滑又彈牙、裡面濕

魚蛋河加底加粉腸走蔥,湯底清甜夠味,難得晏晝五點幾仍有始味道,好少可。粉腸質數大躍進 ﹗飽滿肥嘟都外形,皮層爽滑又彈牙、裡面濕潤軟棉棉 ﹗我就係要依個質數與味道喇,今次完全無任何苦澀味道,perfect ﹗好好味。魚蛋返來喇,開心晒 ﹗魚味濃、口感彈牙,好滿足。河粉硬淨滑溜,如果可以滾耐一點,棉少少就更正喇。

魚蛋河加底加皮走蔥,湯底略淡口,其實配河粉要落重少少味,因為河粉會沖淡味道。魚蛋滿意地鮮彈爽滑,咸香宜人帶肉汁。硬身連肉炸魚皮放湯後吸盡湯底精華,又脆又甜又香口,好味道。一大羹辣椒油只係緊緊夠我送河粉乍,對魚蛋魚皮會好唔公平,佢地會唔開心架,當然要 refill 啦 ﹗兩羹剛剛好,香辣無比、汗水微滲,河粉掛上大量辣椒肉而染得紅紅,大大啖不停吸啜,真係刺激又美味 ﹗

魚蛋鴛鴦加底走蔥,魚蛋幾好食喎,有魚味、唔算太腍、都微微爽口,免強滿意啦,當然唔能夠同以前比啦。湯底香濃美味,配埋滑溜河粉及嚥韌熟麵,正呀 ﹗仲有我最愛既辣椒油,又香又辣,一大羹滿滿的剛好送一碗麵。招牌自家製辣椒油,香辣無窮,夠刺激 ﹗我經常都話,粉麵只不過係配角,真正主角係辣椒油 ﹗

我絕對一滴都唔會浪費,全部啪晒落肚架 ﹗非凡惹味,香辣非常,美味極致 ﹗飲啖靚湯送粒魚蛋,質數穩定幾好味,繼續努力呀 ﹗湯底清甜,魚蛋味濃有點爽彈,滿意。熟麵捲著河粉夾埋魚蛋衝入口,多種味道與質感碰撞,十分美味。

魚蛋鴛鴦加底加皮走蔥,可遇不可求的熱騰騰香濃湯底,久違了 ﹗失散多年既新蔡彈牙魚蛋居然重現係我碗中,會否又是曇花一現?魚蛋鮮甜魚味濃郁,又彈又爽,希望您真的是回來了 ﹗靚魚蛋返來了 ﹗魚味濃而口感彈牙,咸香飄飄,好好味。湯底香濃熱辣辣,再配埋滑溜河粉同嚥韌熟麵真係無得頂 ﹗加埋自製秘傳辣椒油,真係食極都唔夠呢 ﹗

熟麵嚥韌、河粉滑溜,已沒什麼要求。炸魚皮一定要浸湯食,索盡湯汁精華,半脆半軟又鬆化 ﹗魚皮香脆,留到最尾先食,索埋湯汁,半脆半腍美味極致。彈牙熟麵混上棉滑河粉夾著香甜湯汁加埋大量辣椒肉,那有不好吃的可能 ﹗無投訴,超水準表現,非常滿意 ﹗清得乾乾淨淨,全部食晒連湯汁都飲到一滴不漏依然唔夠喉呀,好有添食衝動 ﹗食一碗真係唔夠喉呀,要忍忍口先得 ﹗

魚蛋鴛鴦加底加腩走蔥,師傅心情大好,水準無甩拖,好好味呀 ﹗湯底香甜濃郁又熱辣辣,河粉棉滑、麵質嚥韌,溫度剛剛燙嘴非常重要,特別好食。魚蛋實淨魚味濃富彈性,牛腩炆得軟棉多汁又入味,好滿意。

自家製辣椒油,我愛淨食渣,要渣唔到油,添一點豉油,夠香夠辣有咸香 ﹗一羮免強夠送碗細麵啦,但加底一定要兩羮先滿足到我。因為新蔡辣椒油勁正,完全忍唔到口,辣能使你感覺開心一點!雞湯底加上腩汁真係別有一番風味,仲想添食多一碗,但要節制下啊,已經變左肥佬了 ﹗

心裡掙扎左好耐,樣樣都想食 ﹗又想牛腩、又想粉腸,但係 order 魚蛋鴛鴦加底加腩加腸加皮好似誇張得滯,叫個淨牛腩又好似太多,最後都係食返例牌啦,哈哈 ﹗一羮辣椒油係唔夠送一碗麵架,我要兩大羮先滿足到 ﹗加左辣椒油既湯更惹味,飲到停唔到口,全部都要飲晒落肚先得。好好味,有質數,讚呀 ﹗

湯底香濃又夠熱,魚蛋質地微彈帶魚鮮味,牛腩炆得夠腍入味,不鞋不硬帶肉汁。河粉滑溜、熟麵嚥韌彈彈,Good ﹗當然唔少得我最愛既辣椒油啦,淋上大量辣椒肉係粉麵度,再大啖啜入口,爽到震。師傅唔太忙既時間係煮得特別好食既 ﹗

魚蛋鴛鴦加底加皮加腩走蔥,想食好多好多河粉,但又想食熟麵,最後都唯有照舊食鴛鴦 ﹗湯底最緊要夠熱及剛剛燙嘴,濃郁香甜,正呀 ﹗粉河棉滑、熟麵嚥韌,一次過啪入口真係多重享受,唔洗五分鐘倒晒落肚喇,不過當然始終唔夠喉啦 ﹗魚蛋回覆彈牙而魚味香濃,好美味 ﹗

魚皮炸到香口卜卜脆,讓她索飽湯汁,外軟內脆,正到震。牛腩碎,細細舊,而且口感較鞋,不過味道同肉汁就唔錯。自家辣椒油係我既主菜黎架 ﹗啖啖辣椒渣同粉麵撈埋一齊,好刺激 ﹗新蔡辣椒油香辣無比,勁辣呀!

魚蛋鴛鴦加底加腸走蔥,辣椒油才是主角 ﹗魚蛋唔錯唔錯,魚味濃厚充滿彈性,粉腸夠滑又夠彈,香甜無比。湯底熱燙燙,好味道 ﹗

魚蛋鴛鴦加底加牛腩走蔥
魚蛋河加底加粉腸走蔥