2017-10-03
未入去食之前係俾餐廳出面既宣傳牌吸引住,寫住限定泰式生蝦刺身(消費滿$100加$10),就係咁就伏左啦。我地兩個人,開頭俾張兩人榙極有問題,就算兩個人一齊禁住張榙都係咁搖,如果有水放上去一定倒瀉,我地都唔明咁搖既榙都俾人坐既?我地要求換榙,D侍應已經好唔likey。緊住轉左張近門口位既俾我地,但張榙後面仲有兩三張榙既,我地坐左,D侍應又入唔到去傳菜 / 斟水,成個擺位都極差,我地都係想快食快走姐,成餐飯都要就住D侍應同其他客人,已經好受氣,真係想即刻走。我地叫左泰式大蝦炒金邊粉($62) + 炸魚腐冬菇冬蔭公湯檬粉($43) + 泰式生蝦刺身($10)。首先講下個泰式大蝦炒金邊粉,唔預左有賣相,不過兩隻大蝦真係好「大」喎,同埋好唔新鮮,直程係死蝦。呢個金邊粉係得個香味無調味,好淡口,食到咀都「咩」埋炸魚腐冬菇冬蔭公湯檬粉(BB辣),一上榙又係唔好睇賣相啦,D魚腐真係名符其實既腐肉咁,入口無味,D肉係散既,唔好講話有魚味啦下。冬菇正常,不過一個冬菇切開幾份,唔使咁慳皮牙?目測應該得兩隻冬菇都無。最重要既冬蔭公湯底就真係唔好提啦,同飲油無分別,唔香無味,出前一丁包麻油都好過佢最後買錢貼難受
最後買錢貼難受既就係泰式生蝦刺身,上到榙都誠意可嘉既,起碼有碗冰鎮住,同個醬汁味道都唔錯。不過D生蝦刺身就只有怪既雪味,入口係「霉」既,真係唔知食緊D咩
成餐lunch半個鐘都係咁要就位,坐得唔舒服,D侍應又黑口黑面,野食極之難食,咁既價錢我食麥當當 / KFC好過啦!希望大家唔好中伏