2022-08-18
話說一直都bookmark左呢間好想去試,因為就係好想試佢個雪糕拉麵🤣 然後最近,我就真係走咗去試,諗住睇吓伏唔伏,因為見到好多人話好伏🤣 🧡柚子雪糕拉麵 $98表示以身犯險,食左個我平時一定唔會叫嘅湯底嘅拉麵(平時都會叫普通豚骨湯)要試就試到盡啊嘛🤣 我覺得好似無其他人講得咁伏首先我覺得湯底夠味,又唔覺太淡味,豚骨味重過柚子味,有少少柚子嘅甜味所以我又接受到🙆🏻♀️佢仲有個青檸喺入面,我諗有啲人話酸可能就係加左青檸?我都唔太清楚反正我就無加,所以都食唔到有酸味🤔🍦要讚嘅係我覺得個雪糕好好食,柚子味有,乳酪味都夠,又唔太甜,我覺得係似frozen yogurt嘅~ 但我個湯就無因為溝左雪糕而凍左,可能睇左佢個建議食法,本身就已經食左一半雪糕先撈埋淨底嗰一半落湯~撈左個味我又唔覺太奇怪,覺得成個湯可能就係多左啲奶味同埋杰身左少少~ 個麵無鹼水味,又入到味,我又覺得ok😚 同埋叉燒真係燒得幾好,炭燒味又夠,叉燒嘅質地又有多重層次,有肥有瘦又夠哂厚🤩唯一我覺得可圈可點嘅地方係浸雪糕筒落湯度食…我又唔覺浸完個質地會似腐皮,就係同平時淋左嘅雪糕筒一樣,我自己就比較prefer喺雪糕筒未淋之前食左
🧡柚子雪糕拉麵 $98
唯一我覺得可圈可點嘅地方係浸雪糕筒落湯度食…我又唔覺浸完個質地會似腐皮,就係同平時淋左嘅雪糕筒一樣,我自己就比較prefer喺雪糕筒未淋之前食左佢🤣
🥜花生醬味雪糕拉麵 $98
基本上我覺得同柚子拉麵嘅評價差唔多😆不過我覺得花生醬味雪糕拉麵會好少少係因為佢個湯底係用左辛辣湯底~比起柚子會冇咁膩同埋會醒胃少少🥰 同埋佢隻辣呢係越食越辣嗰種,不過都幾惹味嘅
而雪糕就似有花生碎嘅新地筒😂 就相對上面嗰個比較似普通雪糕多啲~
以上真係個人睇法,好唔好食真係見仁見智同埋可能睇返嗰日佢地個廚房狀態🙈 但我又覺得真係無我諗得咁差,at least我覺得佢呢堆combination 都係combined而唔係separated, 所以我又覺得如果想試下啲奇怪野食/得意野食 都可以試試佢嘅~