2023-05-04 406 瀏覽
雲中山的廚司發辦轉眼間2023 年又過咗一季,而4月真係勁忙勁busy ,為咗好好咁慰勞辛勞工作既自己,所以約咗朋友食Omakase (其實都係藉口)🤣🤣 朋友話呢間裝修靚,擺盤又精緻,食物又啱我地口味,啱晒我地去,咁我自然無反對啦😂,上到去感覺一點也罷不像傳織統的 Omakase 店,店內裝修用上白色及淺木色為主,環境柔和光亮,給人年輕又優雅的感覺。 餐廳現時推出4款Omakase,分別係: 【山の四季 Omakase】 、【山の御膳Omakase】 、【蟹 Omakase ] 】及 【和牛 Omakase】,符合不同人的喜好,餐廳主要食材都由日本直送,質素有保證! 我地今次就揀咗山の御膳Omakase 試吓,呢個set 熟食會比較多一點 【山の御膳Omakase】 (HK$1888)🥢前菜 前菜以木盒盛載,很有儀式感,前菜包括炙燒帆立貝、毛蟹、真蠔, 🔺帆立貝厚身鮮甜,加以微微炙燒,增加香味,但內裏還是鮮嫩的,配以海苔一齊食,鮮甜味美; 🔺北海道毛蟹蟹味清甜,配上柚子啫喱,更加清新,加埋蟹膏食更加鮮味; 🔺小長井真蠔,蠔肉厚身,蠔肉清爽🥢蒸物 —蝦夷鮑酒蒸肝醬 蝦夷即北海道古
雲中山的廚司發辦

餐廳現時推出4款Omakase,分別係:

【山の御膳Omakase】 (HK$1888)
🥢前菜
🔺小長井真蠔,蠔肉厚身,蠔肉清爽

🥢蒸物 —蝦夷鮑酒蒸肝醬
蝦夷即北海道古稱,蝦夷鮑以十四代清酒去調味,淡淡清香,食之前店員再以酒噴壺噴上十四代清酒,加強酒香味,做到色香味俱全。蝦夷鮑味道濃郁,肉質富有彈性,配以肝醬,味道富有層次。

🥢雲丹盛
食過蒸物後,再以五款來自日本不同產地的海膽作主菜的開頭,海膽伴以乾冰作伴碟,上菜時仙氣滿滿,色香味中的「色」完全符合,先享受視覺,然後再來「味」,海膽由淡至至濃排列,由岩手、根室、浜中町、宮城、北方四島,口味由淡至濃,由清甜至濃郁,口感由清爽到creamy,一次過試盡5款海膽,非常開心

🥢季節刺身
🔺日本醬油渡蟹
又一個令人嘩嘩聲叫既presentation,日本醬油渡蟹,日本渡蟹比較細隻,肉也沒有松葉蟹多,但蟹膏卻非常飽滿,今次以醬油醃製方式處理,日本的醬油蟹與韓國的不同,更著重蟹的鮮味,沒有韓式那麼濃重的醬油咸鮮味,加入清酒醃製,蟹膏鮮味更出。

🔺北海道帆立貝
帆立貝刺身,配上柚子皮及黑魚籽,帆立貝清爽鮮甜,柚子皮提高清甜味道,加上黑魚籽更顯華貴。

🔺寒鰤魚刺身
寒鰤魚不是鰤魚的品種,是指最適合品嘗的階段,冬春季的鰤魚最為肥美,所以稱為寒鰤。師傅以2種食法去處理寒鰤,分別是煙燻及刺身,給你2種截然不同的味道。煙燻是以七種木去煙燻的,煙燻後鰤魚多了煙燻香味,但魚味相對淡些。另外一件就是全傳統原味刺身,係腩的位置,加上切蔥,腩位魚油豐富,配上蔥蓉,魚的味道再突出,2款處理方法各有特色,我就比較喜歡原味食法,原汁原味

🔺大拖羅
大善拖羅,油脂豐富,師傅先炙燒,然後加上山葵及淡雪鹽,並且配以紫蘇葉,拖羅入口滿滿油香,跟紫蘇葉非常夾,可以解膩又不影響味道,加埋海苔一齊食,增加口感,食完非常滿足

🥢鍋物
北海道雪場蟹龜甲湯配以燒菜卷波菜,龜甲是指盛載的器皿,湯底是利尻昆布及蟹殼煮成,非常的清甜,配肉質鮮甜的雪場蟹非常的搭,所以除咗蟹肉及波菜卷,連湯都飲晒

🥢雪葩
食完鍋物,店員送上雪葩清清味蕾,為下半場的菜式作準備

🥢燒物- 白甘鯛立鱗燒配黑松露汁
師傅將甘鯛先炸後燒,魚鳞炸得香脆之餘,但魚身還是嫩滑的,醬汁是師傅秘制的黑松露醬,香脆又惹味

🥢揚物-
天婦羅日本鱚魚,即沙鮻魚,沾上天婦羅麵衣後炸,囗感酥脆,魚肉嫩滑,外脆內軟。天婦羅日本蕃薯,香甜軟綿,好食。

🥢強肴—A4宫崎牛厚燒
A4宫崎牛油脂比例平均,入口油香豐富,牛味又濃郁,伴以聖護院蕪菁及牛肝菌醬汁,非常的搭,再加埋日本清心蒜一齊食,好味

🥢食事
最期待的食事出場,就係大閘蟹膏拌蟹肉稻亭烏冬,稻亭烏冬上枱時已經舖滿雪場蟹蟹肉,而蟹膏就選用蟹膏濃郁的大閘蟹,食時可以按自己的口味,加上不同年份的意大利黑醋,分別是3年、5年及10年,年期不同,黑醋的甜度及酸度也略有不同,可按自己的口味而配搭,加上黑醋後,蟹膏的鮮甜再提升,好好味!

🥢甜品-大福拿破崙
平時甜品多是時令水果或雪糕,但這裏則以大福配搭拿破崙,大福中間夾有雪糕,大福軟糥,拿破崙鬆脆,中間配上雪糕及忌廉,完美的配搭

後記:今次唔係座吧枱,食物由店員送上,但店員對每一項菜式都非常的了解,仔細為客人講解,而且店員非常的好客,整體感受大大加。另外見到有幾枱客人都是慶祝生日,見師傅臨尾送上壽司蛋糕,足見餐廳及師傅的細心之處,大加分!
  • 特濃蟹粉拌稻庭烏冬