餐廳: 百份百餐廳 (鴨脷洲村)
資訊:

2025-01-23 0 瀏覽
門面就透出一陣懷舊風情,入到去,水泥天花板襯埋木質裝飾,型格中又帶啲復古。叫咗個雲耳蒸雞,呢味餸真係有驚喜。雞肉嘅質素好高,蒸得火候啱啱好,嫩滑得嚟又唔會腍到冇口感,而且超級入味。雲耳爽口彈牙,吸滿咗雞汁嘅精華,同雞肉嘅嫩滑形成咗好正嘅口感對比。呢個雲耳蒸雞嘅味道,同我喺韓國食過嘅烤雞相比,一個係清淡鮮美,突出食材本味,一個係濃郁香辣,充滿異國風情。再講埋嗰碗白飯,米質唔錯,粒粒分明,用嚟撈雲耳蒸雞嘅汁一流。搭配嘅凍飲都好解膩,同成個餐好夾。不過呢,都有少少唔足。雲耳蒸雞嘅份量如果可以再多啲就好喇,對於大胃人士嚟講,可能唔太夠喉。而且價錢方面,成個餐大概56蚊,喺同類餐廳入面算係中等偏上。講到雲耳蒸雞呢味餸,真係好有感情。以前細個喺屋企,屋企人成日會蒸雞,雲耳吸滿雞汁嘅香味,食落去好有家嘅味道。而家喺餐廳食到,雖然唔同屋企嘅味道有啲差異,但都勾起好多童年回憶,喺呢個繁華嘅城市入面,搵到呢種熟悉嘅味道,真係好難得,好似畀咗自己一個溫暖嘅慰藉。