2024-07-09
話說我今日經過沙田火車站,見有啲肚餓,就諗住去杉玉嗰度醫肚。咁杉玉我之前都食過,個感覺係唔使排隊嘅壽司郎,價錢貴少少,嘢食好食少少。總體嚟講都唔錯。佢以前顧客俾意見有優惠嗰時,我都有俾過好評。咁我今次過到去,cashier個店員就叫我坐喺門口嗰張凳度等等,咁我見裏面都仲有唔少空位,諗住好快入得去,就本身諗住唔使坐,但見佢叫到就坐吓先啦咁。如是者我等咗5分鐘。。。再等咗5分鐘。。。見到一對情侶入嚟,佢哋同個店員講要兩位。個店員2分鐘都唔使就帶佢哋埋位。而我就繼續坐喺大門隔離張凳,吹住門口冷氣同外面吹入嚟嘅熱氣,冷熱交織,凄凄慘慘戚戚。我氣上心頭,即刻起身走咗。我一路行返去火車站,一路回想起坐喺度嗰陣時望到嘅壽司,聞到嘅油炸食物嘅香氣,越諗越嬲,所謂條氣頂住個肺,竟然有一股飽肚感。同時正如古語有云,望梅可以止渴,我舌底生津,帶嚟一股淡淡嘅甜意。即係話,我用咗$10嘅車錢,得到咗接近零卡路里,甜甜地,又飽肚嘅回報。又好似幾抵。BTW,我以前食過,佢午市個限量套餐,$100鬆啲係幾好食嘅,有丼飯有刺身。我今次食唔到,相信都冇下次圖為上次食嘅限量套餐
我等咗5分鐘。。。
再等咗5分鐘。。。
見到一對情侶入嚟,佢哋同個店員講要兩位。
個店員2分鐘都唔使就帶佢哋埋位。
我氣上心頭,即刻起身走咗。
圖為上次食嘅限量套餐